10 NAČINA KAKO POVEĆATI SVOJ STUDENTSKI BUDŽET

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Definicija studentskog života, osim učenja i zabavljanja, podrazumijeva različite odgovornosti s kojima se studenti svakodnevno suočavaju. Jedna od njih je i pametno raspolaganje skromnim studentskim džeparcem.

 

Prema rezultatima istraživanja EUROSTUDENTA V, u Hrvatskoj studenti prosječno raspolažu s tek nešto više od 1000 kuna mjesečno, a troškove im u najčešćem slučaju pokriva obitelj.

Smještaj, hrana, javni prijevoz, knjige, skripte, kave, izlasci, odjeća… Uz ovih 10 načina možeš naučiti kako pametno raspodijeliti sve svoje troškove.

 

Izvor: Pixabay

 

  1. Olovku u ruke i – zapisuj troškove!

Na ovaj način možeš na jednom mjestu vidjeti na što si sve (nepotrebno) potrošio novce kako bi ubuduće znao kada „stati na loptu“ i reći ne još jednoj (isto tako nepotrebnoj) kavi nakon predavanja.

 

  1. Organiziraj se

Plaća i stipendija dolaze jedanput mjesečno, stoga je najpametnije rasporediti ih po tjednima i to odmah isti dan nakon što „sjednu“. Uvijek imaj na umu kada ćete ih dobiti, kako ne bi sve potrošio već na početku mjeseca.

 

  1. Povećaj svoje prihode

Polaganje ispita važnije je od studentskog posla, no idealno bi bilo obavljati neki studentski posao makar i samo 15 sati tjedno. Uz dobru organizaciju toliko vremena nije problem izdvojiti, a džeparac će ti odmah biti deblji.

 

  1. Iskoristi sezonu

Ako ti fakultetske obveze dozvoljavaju dva ili više mjeseca odmora tijekom ljeta, iskoristi barem polovicu tog vremena radeći na sezoni. Ponuda ljetnih poslova uvijek je velika, a životna iskustva sa sezone nezaboravna.

 

  1. Iskoristi studentske popuste

…gdje god možeš! Vjeruj, mnogo je zanimljivih mjesta poput kina, restorana, barova, različitih trgovina i muzeja koja nude popuste na studentsku iksicu.

 

  1. Nauči kuhati

Studentski život zbilja je najbolje vrijeme za usavršavanje kulinarskih sposobnosti! Kada menza nije usput, a nemaš više volje živjeti na sendvičima i lisnatima iz pekarnica, primi se kuhinje u stanu ili u domu. Kreni s najjednostavnijim jelima kao što je tjestenina s umakom, a kada ti i to dosadi, odvažit ćeš se i na zahtjevnija jela.

 

  1. Riješi se nepotrebnih stvari

LetGo, eBay, Njuškalo… Platformi i načina je mnogo, kao i nepoželjnih krpica sa prošlogodišnjeg sniženja koja ionako nisi nikad stavio na sebe…

 

  1. Nabavi kasicu-prasicu!

Misliš da si ih prerastao? Iznenadio bi se koliko se može uštedjeti kontinuiranim odvajanjem „siće“ u kasicu. Ova stara metoda štednje novca mjesečno ti može podebljati džeparac za stotinjak kuna, koliko možeš potrošiti, primjerice, u jednom izlasku. Dakle, znaš što ti je činiti idući put kad ti teta u menzi izvrati točno dvije kune i 75 lipa.

 

  1. Imaj uvid u svoje račune

Internet bankarstvo i mobilno bankarstvo odlični su alati pomoću kojih u svakom trenutku možeš obaviti uvid u stanje svojih računa. Pomažu ti zadržati kontrolu nad novcima kojima raspolažeš.

 

  1. Izbjegavaj nepotrebne troškove

Ako već plaćaš pokaz za javni prijevoz, nastoj ga iskoristiti koliko god je moguće, pa čak i kad ideš van ili se vraćaš s izlaska, umjesto da, na primjer, zoveš Uber svaki put. Također, detrdžent i omekšivač za rublje isplativiji su od plaćanja praonica. Samo se treba znati snaći!

 

Donatella Pauković

 

 

Izvori:

http://www.iro.hr/hr/o-nama/odnosi-s-javnoscu/priopcenja-za-javnost/view-press-9815/

Studenti u Hrvatskoj mjesečno dobivaju 1 900 kuna, a polovica nastanjenih kod roditelja radi

https://www.theguardian.com/money/2008/aug/14/studentfinance.clearing

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.