11. Festival tolerancije u Zagrebu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Travanj donosi brojne zanimljive kulturno umjetničke događaje, a među njima se svakako ističe Festival tolerancije u Zagrebu. Festival židovskog filma jedinstven je projekt koji uključuje brojne filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije i glazbena događanja, a cilj projekta je širiti istinu i sjećanje na Holokaust te osvijestiti važnost tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo.

Uvertira u ovogodišnja festivalska događanja bit će otvorenje izložbe “Iz generacije u generaciju / Nova Hagada” Arika Brauera 3. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt.

foto: www.festivaloftolerance.com

foto: www.festivaloftolerance.com

Službeni početak Festivala je 8. travnja u 19 sati u kinu Europa projekcijom kultnog filma iz 1963. godine „Gol među vukovima“, njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha. Film je interpretacija romana Bruna Apitza koji je važan simbol antifašističkog pokreta otpora u Istočnoj Njemačkoj. Za vrijeme trajanja Festivala očekuju Vas brojni izvrsni filmovi poput; “Magla u kolovozu” redatelja Kaia Wessela i “Sveto” Oscarom nagrađenog redatelja Thomasa Lennona. Ljubitelji dobre glazbe na Festivalu će moći uživati u brojnim stranim izvođačima.

Na službenim stranicama Festivala organizatori navode da je Festival od svog prvog izdanja 2007., bio i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima. Organizatori su svih godina festivala podizali u javnosti svijest o društvenim problemima; rasizmu, diskriminaciji, ksenofobiji, govora mržnje.

foto: www.festivaloftolerance.com

foto: www.festivaloftolerance.com

Okosnica ovogodišnjeg Festivala tolerancije bit će nasljeđe fašizma, pitanje izbjeglica, te problem netolerancije prema drugačijima. Progovarajući o aktualnim društvenim pitanjima, Festival, posebno među mladima širi vrlo snažne poruke te pokazuje da nismo svi isti, ali da trebamo prihvaćati međusobne razlike te kroz otvoreni dijalog stvarati uspješan suživot.

Jedanaesti po redu Festival tolerancije ostvaraje važnu društvenu ulogu promicanja tolerancije, dostojanstva svake osobe u različitosti i ljudskih prava.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Festivala: https://festivaloftolerance.com/zagreb

Ana Hlača

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.