15.000 LJUDI PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nakon prosvjeda 24.ožujka protiv ratificiranja Istanbulske konvencije održanog u Zagrebu, u četvrtak 12.travnja svoje su stavove o konvenciji na ulicama Splita iznijeli građani drugog najvećeg grada u Hrvatskoj. Organizator prosvjeda je Građanska inicijativa Hrvatska protiv Istanbulske konvencije sastavljena od 30-ak udruga, a prosvjed su nazvali “Split protiv Istanbulske konvencije”.

Izvor: hr.n1info.com

Okupljeni su prije početka skupa i na njegovu početku pjevali domoljubne pjesme “Zovi, samo zovi” i uzvikivali “U boj, u boj”, “Izdaja, izdaja” i “Hoćemo izbore”. Među mnogim natpisima koje su nosili bio je i “Andrej Plenković za Pupovca suho zlato za državu i narod živo blato”, portret Andreja Plenkovića s natpisom “Izdaja”,”Nećemo Istanbulsku konvenciju u Hrvatskoj”, “Zaštitite obitelj” ,”Isus Krist više od IK” i drugi.

Na prosvjedu su bili Željka Markić, saborski zastupnici Miro Bulj, Bruna Esih, Željko Glasnović, Hrvoje Zekanović, Đuro Glogoški, Marko Perković Thompson, sveprisutni Velimir Bujanec i mnogi drugi.

U isto vrijeme održan je protuprosvjed, organiziran za sve žene žrtve obiteljskog nasilja. Održan je na Matejuški, do koje je policija ogradila prolaz kako ne bi mogli ući prosvjednici s prosvjeda protiv Istanbulske konvencije. Prosvjednici su u more pustili lampione kao spomen na žene žrtve nasilja. Broj lampiona jednak je broju ubijenih žena od dana kada je Hrvatska potpisala Istanbulsku konvenciju 2013.

Nakon prosvjeda organizatori su prema svojim procjenama ocijenili kako je na prosvjedu bilo oko 70.000 ljudi. Policija je u svojem službenom dopisu objavila kako je okvirno bilo 15.000 ljudi.

Dan nakon velikog prosvjeda u Splitu i dugotrajnih prijepora i oštre društvene podjele koju je proces uzrokovao, u Saboru je napokon ratificirana Istanbulska konvencija, čiji je primarni cilj zaštita žena od obiteljskoga nasilja . Konvencija je ratificirana sa 110 glasova za, dva suzdržana i trideset glasova koji su se ratifikaciji protivili. Nakon ovakvog epiloga u cijeloj situaciji oko konvencije ostavlja se dojam kako ovo nije konačni kraj sage.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.