Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.novilist.hr

www.novilist.hr

Rukomet, sport koji u Hrvatskoj sjedi na poziciji drugog najvažnijeg sporta, naravno, nakon nogometa. Muška ekipa hrvatske rukometne reprezentacije već jako puno puta dala nam je razlog za slavlje. Prvo međunarodno natjecanje na kojem su sudjelovali, bile su Mediteranske igre 1993. na kojima je mlada reprezentacija osvojila prvo mjesto. To je bio trenutak koji je lansirao hrvatski rukomet u sami svjetski vrh.

Vođeni Zdravkom Zovkom, rukometaši su se 1994. godine popeli i na svoje prvo europsko postolje, ono brončano. Bila je to brončana potvrda koja je pokazala svijetu kako mala zemlja poput Hrvatske ima brojne talente i srce koje ju vuče ka novim uspjesima. Na Svjetskom rukometnom prvenstvu na Islandu 1995. hrvatski momci popeli su se još jednu stepenicu gore, osvojili su srebrnu medalju, a od njih su bili bolji samo Francuzi. Godinu dana kasnije, Španjolska ipak nije bila najsretnije mjesto za Hrvatsku. Tamo se održalo europsko prvenstvo na kojem je naša reprezentacija zauzela 5. mjesto.

1996. godina prva je u kojoj je uspjeh hrvatskog rukometa čuo cijeli svijet. U Atlanti, na Olimpijskim igrama, začula se hrvatska himna. Nenadano olimpijsko zlato razveselilo je sve građane, a reprezentacija se mogla pohvaliti i s najuspješnijim strijelcem turnira, Patrikom Ćavarom. Sedam godina nakon tog velikog uspjeha traje zatišje pred buru u kojem Hrvatska rukometna reprezentacija nije zabilježila veće rezultate.

index.hr

index.hr

Dolazak dugogodišnjeg izbornika Line Ćervara, bio je početak najsjajnijeg hrvatskog rukometa. Portugal, Svjetsko prvenstvo 2003. godine. Turnir je započeo vrlo teško za rukometaše, čudo je ono što ih je spasilo i ipak dovelo polufinala. Pod naletom snage i srca hrvatskih rukometaša pale su i Španjolska i Njemačka. Hrvatska je opet bila na svjetskom vrhu. Kako to prvenstvo nije bilo potpomognuto srećom, momčad je dokazala već 2004. godine kada su osvojili drugo po redu olimpijsko zlato, ovog puta u Ateni.

Kauboji, kako od milja zovemo rukometaše, 2005., 2008., 2009. i 2010. godine osvajaju četiri srebrne medalje na velikim natjecanjima. Zatim je uslijedio brončano doba hrvatskog rukometa. Europsko prvenstvo u Srbiji i Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj donijele su nam dvije vrlo važne bronce.

Sat vremena savršenog rukometa koji ćemo zasigurno dugo pamtiti, utakmica je Hrvatske i domaćina Poljske na posljednjem Europskom prvenstvu. Za prolaz nam je trebalo čudo, čudo smo i dobili. Uz to, trenutak koji je, na neki način, simbol hrvatskog rukometa, nezaboravni je gol Nikše Kaleba kojeg se možete prisjetiti u linku. (https://www.youtube.com/watch?v=RvgjTtjf35A)

Možda je mlada i malena u usporedbi s drugima, ali možemo reći kako je Hrvatska jedna od najjačih rukometnih sila.

Gordana Galzina

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.