16. PO REDU ZAGREB FILM FESTIVAL

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

ZFF koji se održava od 11. do 18. studenog 2018., ove se godine vraća bolji i veći nego ikada, čemu svjedoče projekcije na čak sedam dobro poznatih zagrebačkih lokacija kao i posebna gošća ovogodišnje manifestacije Geraldine Chaplin, kći poznatoga Charlieja Chaplina. Glumačka ikona koja se proslavila ulogama u španjolskoj, francuskoj i američkoj kinematografiji, predstavit će film Sidro i nada, kojim se  zatvara ovogodišnji ZFF.

Središnja lokacija festivala omiljeno je i najljepše zagrebačko kino, kojim od 2008. godine upravlja Umjetnička organizacija Zagreb Film Festivala, Kino Europa. Filmovi će biti prikazivani u velikoj dvorani kina kao i u dvorani Müller. Uz dobro poznate lokacije kojima pripadaju Kino Tuškanac, kino dvorana u Muzeju za Suvremenu Umjetnost te F22 na Akademiji dramske umjetnost, organizatori su odlučili proširiti kulturni značaj festivala i filmske umjetnosti dovodeći filmske projekcije u zagrebačke kvartove, pa se od ove godine nominirani filmovi mogu gledati i u Kulturnom centru Travno i na Narodnom sveučilištu Dubrava.

(izvor: zff.hr)

 

Natjecateljski program podijeljen je u pet kategorija. Dugometražni igrani filmovi, Međunarodni kratkometražni filmovi i Kockice čine glavni program festivala, a preostale dvije su Plus i Ponovno s nama. U kategoriji Dugometražnih igranih filmova, redatelji se natječu za nagradu Zlatna kolica a najboljem će pripasti i novčana nagrada u iznosu od 4.000 eura, dok je nagrada za najbolji kratkometražni film novčani iznos od tisuću eura. Najveći doprinos Zagreb Film Festivala hrvatskoj kinematografiji i mladim hrvatskim umjetnicima zapravo se krije u kategoriji glavnog programa Kockice. To je dio programa koji iz godine u godinu na scenu dovodi nova talentirana lica koja nikada prije nisu snimala dugometražne filmove, te tako otkriva nove talente i buduće redatelji koji kasnije nerijetko ostvaruju velike filmske uspjehe.

ZFF već dugi niz godina putem kvalitetnih filmskih projekcija, raznih radionica, panela i gostovanja radi na podizanju kulturne osviještenosti zagrepčana i hrvatskih građana općenito te na promicanju filmske umjetnosti kao bitnog dijela naše svakodnevice.

 

Anamarija Jelcic

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.