#TURSKA# Vjerni tradiciji i običajima

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tradicionalni i popularni pazar ili bazar, neizostavni je dio turske kulture još od 1453. godine kada je izgrađen za vrijeme Osmanskog Carstva. Najpoznatija istanbulska tržnica, Kapalicarsi (Grand Bazaar), svakodnevno je prepuna ljudi, kako domaćih tako i stranih jer ovdje možete pronaći doslovno sve što trebate. Od tepiha, keramike i kože do odjeće, nakita, začina i hrane.

Više od šezdeset ulica s restoranima, kafićima, policijskom stanicom, dvjema džamijama, mjenjačnicama, bankama te više od četiri tisuće prodavaonica čine ovaj pazar.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Bazaar,_Istanbul#/media/File:Grand-Bazaar_Shop.jpg

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Bazaar,_Istanbul#/media/File:Grand-Bazaar_Shop.jpg

 

Iako raste broj restorana i sve više se osjeća utjecaj zapada, Turci su još uvijek vjerni tradiciji. Pomak je vidljiv najviše kod mlade generacije koja se okreće novim trendovima, dok starija više preferira domaću hranu u udobnosti svog doma. No, s druge strane brojna turska jela našla su svoje mjesto u restoranima brze hrane. Diljem zemlje nalaze se restorani pod nazivom Esnaf lokantasi u kojima možete probati kofte (ćufte), doner kebab, burek i ostala tradicionalna jela.

POVRĆE

Izvor: https://www.flickr.com/photos/danicuki/6293248173/in/photolist-aA7xqR-ngoABn-j8AGAP-7SzJtP-pFS4Es-3oHTU7-fTWk

Izvor: https://www.flickr.com/photos/danicuki/6293248173/in/photolist-aA7xqR-ngoABn-j8AGAP-7SzJtP-pFS4Es-3oHTU7-fTWk

Dok je u nekim kuhinjama samo prilog ili dodatak jelu, u turskoj kuhinji povrće je temelj još od samih početaka, stoga se često servira kao glavno jelo. Koristi se raznoliko povrće poput patlidžana, špinata, artičoka, kupusa, poriluka, celera, luka, češnjak, rajčice, karfiola, graška i paprike.
Tradicionalno jelo od povrća priprema se od luka i mrkve koji se pirjaju na maslinovim ulju te se dodaju rajčice ili umak od rajčica. Zatim se stavi željeno povrće i voda, a često se još dodaje riža i limunov sok ili mljeveno meso. Uglavnom se servira ohlađeno s tekućinom u kojoj se kuha, što se na turskom naziva sulu yemek (jelo u soku).
VOĆE
Plodno tlo i klima omogućili su uzgoj raznolikog voća (agrumi, jabuke, banane, šljive, breskve, grožđe, smokve) koje ćete pronaći u različitim oblicima i kombinacijama. Često se uz jela od mesa poslužuje kompot ili se voće koristi u pripremi. Tako se Etli yaprak sarma (lišće vinove loze punjeno mesom i rižom) kuha s kiselim šljivama. Također, u desertima se najviše koristi sušeno voće.
MESO
Kako je riječ o islamskoj religiji, konzumira se sa samo govedina, ovčetina, janjetina te perad. Meso se uglavnom priprema na žaru od kojih je najpopularniji kebab, ali na jelovniku ćete pronaći i paprikaš te razne pite s mesom.
RIBA
U turskoj kuhinji nalaze se i brojni morski specijaliteti. Okruženost morima omogućila je konzumiranje brojnih vrsta ribe, koje se pripremaju na različite načine. Može biti na žaru, pržena, dimljena, sušena, usoljena, konzervirana, ukiseljena te kuhana. Vrlo popularni načini pripreme su bugulama i pilaki.
Bugulama podrazumijeva kuhanje ribe u pari u zatvorenom loncu, koja je začinjena limunom i peršinom. Drugi način je pilaki ili kuhanje ribe u pećnici s različitim povrćem. Najpopularnije su sardine, inćuni, bakalar, orada, crveni cipal, brancin, sabljarka, iverak, kirnja bjelica te pišmolj.

 

Izvor: https://www.flickr.com/photos/72861652@N00/1281520107/in/photolist-7Jwefa-8GoBa1-uZWFk-8kqADn-d6QtKA-p

Izvor: https://www.flickr.com/photos/72861652@N00/1281520107/in/photolist-7Jwefa-8GoBa1-uZWFk-8kqADn-d6QtKA-p

 

Turci dan započinju bogatim doručkom koji nazivaju kahvalti, što u doslovnom prijevodu znači „prije kave“. Tradicionalni doručak sastoji se od sira, maslina, jaja, rajčica, krastavaca, maslaca, kajmaka, meda i džema. Također, jede se i sudžuk (ljute kobasice), sušena govedina, burek, pogače te juhe, pogotovo u zimskim mjesecima. Uz doručak se servira čaj.

 
Ručak se sastoji od nekoliko jela, a počinje sa juhom. Zatim slijedi jelo do povrća i mesa, pilav od riže ili bulgur pšenice te salata. Za desert se uglavnom poslužuje svježe voće. Večera je puno laganija, često se jedu ostaci od ručka ili samo kebab sa salatom. Uz ručak i večeru pije se voda.

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.