20. godina devete umjetnosti u Hrvatskoj: Crtani romani šou

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svoj 20. rođendan ove su godine proslavili najdugovječniji međunarodni festival stripova u regiji, Crtani romani šou, koji se održao u Domu hrvatskih likovnih umjetnika od 12. do 14. svibnja, a novina ovogodišnjeg izdanja bila je dodatak u imenu: Zagreb Comic Con. Trodnevna poslastica za velike i male ljubitelje stripova okupila je brojna poznata imena iz svijeta devete umjetnosti i donijela bogat sadržaj prožet izložbama, tradicionalnim sajmom stripova, tribinama, kvizovima, razgovorima s domaćim i stranim crtačima, cosplay natjecanjem, radionicama za djecu te s još mnogo toga.

foto: Karla Vidović

 

Uvodni dio festivala počeo je još krajem travnja retrospektivnom izložbom „20 godina CRŠ-a“ u zagrebačkoj Medijateci Francuskog instituta, a bogatu zbirku namjenskih radova brojnih renomiranih svjetskih i domaćih strip autora koji su prikupljani tijekom skoro tri desetljeća svi zainteresirani mogli su pogledati do 14. svibnja. Očuvanje, kao i popularizacija devete umjetnosti je cilj Udruge CRŠ-a, kao neprofitne organizacije, još od 1998. godine, koja je tijekom godina postala glavno mjesto okupljanja svih stripoljubaca i mladih crtača koji se tek pokušavaju probiti u taj svijet.

No izložba kojoj se mnogi vesele jest „30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj“ koja je posvećena jednom od važnijih junaka strip kulture, kultnom Dylanu Dogu, koji još od osamdesetih godina zabavlja i „straši“ brojne generacije kroz horor priče. Uz vrsne članove crtačkog staffa ovog stripa, Eugenija Sicomora, Giovannija Freghierija, Luigija Piccatta, Giammarca Nizzolija i Marca Soldija, festivalska publika je imala priliku vidjeti i izložbu originalnih tabli, skica i ilustracija stripa Torpedo španjolskog strip-crtača Jordija Berneta.  Festival je ugostio i brojne druge renomirane crtače poput Eduarda Rissa (100 metaka), Alfonsa Fonta (Clarke i Kubrick, Zarobljenik zvijezda, Taxi), François Boucqa (Bouncer), zatim Julija Radilovića – Julesa, Bernarda Kolle, Milorada Vicanovića Maze, Ţeljka Paheka, Stevana Subića, i druge.

foto: Karla Vidović

Od hrvatske strip scene, u Meštrovićevom paviljonu, mogla se pogledati izložba „Made in CRO“ kojom su se predstavili radovi domaćih crtača nastali za najpoznatije svjetske izdavače u zadnjih godinu dana. Osim toga, u sklopu dječjeg programa festivala, predstavilo se i sada već drugo izdanje izložbe „Hrvatski strip za djecu“ koju su ove godine predvoditi veliki poznavatelj stripova, kao i autor mnogih, Darko Kreč čija kolekcija doseže brojku 4000 stripova.

Ukoliko ste u svojoj mladosti, a možda i još uvijek, gajili određenu ljubav prema devetoj umjetnosti, onda Vas ovaj festival sigurno neće razočarati! Ulaz na sva događanja u sklopu Festivala bio je besplatan.

 

Karla Vidović

 

Save

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.