SONY AIBO – NOVI TRIKOVI STAROG PSA ROBOTA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: Sony

Tvrtka Sony nakon jedanaest godina stanke ponovno počinje s proizvodnjom AIBO psa robota, a nova verzija sposobna je umrežavanju s pametnim telefonima s LTE-om i posebnom aplikacijom. Nažalost, pas robot se trenutno prodaje samo u Japanu. 

Prvi komercijalni AIBO koji je nalikovao na srebrnog beaglea pušten je u prodaju 1. lipnja 1999. u ograničenoj količini od 3.000 komada za Japan i 2.000 za SAD. Rasprodan je nakon samo 20 minuta dostupnosti na internetu.

Glavna funkcija Aiba je oponašati „pravog psa“. Nova verzija ima 22 osovine gibanja, može hodati, „dati šapu“, sjesti, igrati se loptom, češkati se i izvesti još stotine drugih radnji koje asociramo sa psima.

Aibo je opremljen 64-bitnim četverojezgrenim procesorom, sa senzorima na glavi, bradi i leđima osjetljivima na dodir, zvučnika za „glasanje“ i četiri mikrofona za glasovne naredbe. Aibo ima OLED oči koje koristi za treptanje i namigivanje, ali zapravo „vidi“ putem kamere na nosu i SLAM tehnologije (simultano lociranje i mapiranje) postavljanje u ustima. AIBO je sposoban kretanju sve četiri noge, a može izvoditi i složene pokrete usta, repa i glave. Pas robot posjeduje različite senzore i autonomne programe koji mu omogućuju da se ponaša slično živom psu, reagira na vanjske podražaje i djeluju na temelju vlastite procjene.

Najveća novost jest da će nova iteracija biti inteligentnija i sposobna proaktivno komunicirati s vlasnikom. Tehnologija se zasniva na radu tvrtke Cogitai Inc. koja se bavi razvojem AI-a u Kaliforniji, i koja kontinuirano radi na razvoju umjetnih inteligencija. Iako novi web povezani Aibo koristi AI, namijenjen je više kao igračka, a ne digitalni pomoćnik, kao što su Inc Echo ili Google pomoćnik. Riječ „Aibo“ znači suputnik ili prijatelj na japanskom jeziku.

Baš kao što je slučaj i s pravim psom, udomljavanje Aiba je prilično skupo. Usvajanje Aibo robota koštat će novog vlasnika oko 179.000 jena (oko 1.739 dolara) putem Sonyjeve online trgovine. Kupnja Aibo robota obvezuje vlasnika na tri godine plaćanja „Aibo osnovnog plana“ za oko 26,15 dolara mjesečno. Ova naknada osigurava vlasniku korištenje LTE tehnologije i pristup Sony cloud infrastrukturi.

Nova verzija (koju Sony prodaje kao „Aibo“ umjesto prethodnog naziva  „AIBO“) opremljena je snažnim računalnim čipom, OLED zaslonom za oči i sposobnošću povezivanja s mobilnim mrežama. Kao i njegov prethodnik, nova igračka kućnog ljubimca reagira na glasovne naredbe i može lajati, sjediti i zalupati rep, a dovoljno je malena i lagana da se može nositi. Predbilježbe za gadget počele su prošlog petka zasad samo u Japanu – za 198.000 jena (1.739 dolara), a sam proizvod bit će dostupan od 11. siječnja.

 

Tin Junušić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.