MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA POZIV VLADI NA EFIKASNIJE SUZBIJANJE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama smatra se svaki 25. studenog od 1960. godine, a i ove su ga godine obilježili mnogi politički akteri Hrvatske.

Istaknuti su Forum mladih SDP-a, Savez samostalnih sindikata Hrvatske te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Svi su ukazali na važnost poštivanja žena te su pozvali na osviještenost o problemu nasilja nad ženama.

Predsjednica se usredotočila na problem neadekvatne implementacije odrednica iz  Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji . Kako se navodi na Jutarnjem.hr Predsjednica je upozorila da „nijedna saborska većina od 22. siječnja 2013., kada je Republika Hrvatska potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija, nije našla načina ratificirati je“.

Pixabay.com

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske poručuju kako će raditi na sprječavanju nasilja nad ženama na radnom mjestu te na podizanju svijesti o ovom problemu. Savez je pozitivne promjene na ovom području odlučio provesti kroz utjecanje na poslodavce, te pomoću primjene kolektivnih ugovora na nacionalnoj i sektorskoj razini, kako prenosi Hina.

Hina je također izvijestila i o angažmanu Foruma mladih Socijaldemokratske partije Hrvatske povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama. Oni su povodom 25. studenog organizirali performans na Trgu bana Jelačića, koncentrirajući se na problem obiteljskog nasilja. I Forum mladih SDP-a apelirao je na konačnu ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Unatoč jasnim zahtjevima upućenim Vladi problem nasilja nad ženama ostaje raširenim, a uznemiruje i činjenica kako mladi od 16 godina  u čak 45 posto slučajeva smatraju da je za mladića prihvatljivo udariti djevojku, navodi Predsjednica a prenosi Jutarnji.hr.

Nasilje nad ženama kontinuirano ugrožava živote žena u Hrvatskoj dok se spomenuti i drugi akteri o istom izjašnjavaju začuđujuće rijetko.

Jana Župančić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.