Geneva Motor Show 2018.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Najvažniji, najpopularniji i najglamurozniji europski auto događaj u godini, ‘Geneva Motor Show’, u punom je jeku. Osamdeset i osmo izdanje Ženevskog autosalona nudi svim novinarima i automobilskim entuzijastima detaljan uvid u najnovije i najspektakularnije dizajnerske kreacije i napredne tehnologije koje nam spremaju proizvođači automobila.

Izvor: Wikimedia.org

Glavna tema ovogodišnjeg salona bila je ‘elektrifikacija’. Unazad nekoliko godina, najveći problemi u autoindustriji sve su stroži zakoni o očuvanju i zaštiti okoliša. Proizvođači stoga mukotrpno rade na razvijanju novih električnih pogona te na poboljšanju postojećih. Najveći problemi postali su dizelski motori koje se nastoji u potpunosti izbaciti iz upotrebe u centrima velikih europskih metropola. Na ovogodišnjem salonu gotovo dvjestotinjak izlagača iz područja automobilizma i automobilskih tehnologija imalo je priliku pokazati svoje najnovije proizvode i novorazvijena tehnološka dostignuća. Tu se posebno istaknuo njemački ‘Volkswagen’ koji je predstavio ‘I.D. Vizzion’; koncept električnog automobila budućnosti koji na struju može prijeći do 600 kilometara.

Izvor: Wikimedia.org

Pojedini proizvođači nisu u potpunosti odustali od razvoja dizelskih motora; ‘Mercedes-Benz’, ‘Volkswagen’ i ‘Jaguar/Land Rover’ i dalje nastoje razvijati nove tehnologije kako bi svoje dizelske motore učinili još učinkovitijima i čišćima za okoliš. Također, i dalje se radi na razvoju autonomne vožnje; francuski ‘Renault’ je predstavio svoju viziju samovozećeg taksija ‘EZ-GO’ kojim je Renault dostigao četvrtu razinu autonomnosti vozila, za sada najvišu.

Izvor: Pinterest.com

Izvor: Pinterest.com

Što se samih automobila tiče, ove je godine u Ženevi svjetsku premijeru imalo gotovo sto automobila. Unutar te brojke našlo se posve novih automobila, redizajnirane verzije postojećih i limitirane serije pojedinih automobila, prvenstveno višeg cjenovnog razreda. Neki od važnijih noviteta jesu korejska ‘Kia Ceed’, engleska električna mačka ‘Jaguar I-Pace’, japanski kompaktni SUV ‘Lexus UX250h’, Audijeva limuzina poslovnog segmenta, ‘A6’ i švedski karavan srednje klase, ‘Volvo V60’. Od onih nedostižnih posebno su se istaknuli Mercedesov ‘AMG-GT 4-door’ i Britanac ‘Land Rover Range Rover SV Coupe’, a apsolutna zvijezda bio je hrvatski ‘Rimac Concept Two’, najsnažniji električni superautomobil na svijetu.

Izvor: Pinterest.com

Ženevski je autosalon otvorio svoja vrata osmog ožujka, a svi posjetitelji koji do sad nisu, imat će prilike posjetiti ovaj spektakularni događaj do nedjelje osamnaestog ožujka kada salon i službeno zatvara svoja vrata.

Vanja Hozmec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.