Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nakon višegodišnje rasprave o zamjeni za MIG-ove i nakon sastanka premijera Plenkovića i Izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Hrvatska vlada i Vijeće za obranu donijeli su odluku na sjednici, na temelju članka 9. Zakona o obrani, o kupnji borbenih aviona. Ti avioni su rabljeni i stari čak 25 godina, a radi se o modelu F-16 C/D Barak. Cijena jednoga bit će 500 milijuna dolara, a Hrvatska će ih najvjerojatnije kupiti dvanaest.

Izvor:pixabay.com

Prema portalu 24 sata u ponudu ulaze avioni s naoružanjem, dva simulatora, borbena obuka pilota te garancija da iza cijelog posla stoji Izrael. Dakle, potpisat će se ugovor s Izraelom, a prva dva aviona će se očekivati do 2020. godine kada će se slaviti 25. godišnjica Oluje i kada će Hrvatska prvi puta predsjedati s Europskom

Izvor: Pixabay.com

unijom. Ostatak bi trebao stići do 2022. godine. Razmatrale su se još ponude Grčke i SAD-a, pa čak i Švedske koja je ponudila model aviona JAS-39 Gripen no odluka je ipak pala na Izraelce zbog najjeftinije ponude. Nekoliko stručnjaka smatra kako se ta najjeftinija ponuda zapravo i ne čini najboljom opcijom po nas, upravo zbog toga što će biti potrebna veća ulaganja, nego što bi se potrošilo u slučaju potpuno novih aviona. Tportal objašnjava da je model koji ćemo dobiti višenamjenski borbeni zrakoplov četvrte generacije, a njegova iznimna prilagodljivost se smatra jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. Također se smatra jednim od najsigurnijih lovaca na svijetu. S obzirom na to da su ponovno podijeljena mišljenja u vezi ove odluke, Plenković poručuje da će uskoro biti organizirana prezentacija koja će ljudima pobliže objasniti zbog čega su se odlučili za Izraelsku ponudu, dok predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručuje da se trebalo ponijeti racionalno u ovoj odluci. Hoće li nam ova odluka biti pozitivna ili negativna, pokazat će vrijeme.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.