CIJENE BENZINA PROBILE PSIHOLOŠKU GRANICU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Praznik rada mnogi su stanovnici Hrvatske iskoristili za odmor, razbibrigu i kratki bijeg od posla i surove hrvatske stvarnosti. Dok su pekli roštilj, uživali u suncu i moru, družili se s najmilijima, jedna ih je vijest uznemirila. Cijene benzina probile su psihološku barijeru od deset kuna po litri. Prosječan spremnik pun benzina ili dizela preko noći je poskupio za oko sedam kuna.

Izvor: tportal

Iako je gorivo poskupjelo za desetak lipa po litri, cijena viša od deset kuna po litri vrlo je važna jer se onda počinje razgovarati o ‘skupom gorivu’ i posljedicama koje ono može ostaviti na cijelu ekonomiju. U studiji koju je prije nekoliko godina proveo Ekonomski fakultet u Zagrebu jasno se ističe kako deset posto skuplje gorivo poduzetnicima znači oko milijardu kuna novog troška. Najosjetljiviji sektori su prijevoz, opskrba strujom, vodom i plinom, skladištenje, hoteli i restorani te prerađivačka industrija. S druge strane mali utjecaj rasta cijena goriva osjetit će financijska i slične uslužne industrije.
Naftni stručnjak Davor Štern upozorava da bi gorivo uskoro moglo biti još skuplje zbog geopolitičke situacije u svijetu. “Ako Amerika uvede Iranu nove sankcije i ne potvrdi se sporazum o nuklearnom razvoju Irana možemo očekivati neke napetosti na tom području. Jasno, onda to burze koriste i tjeraju cijenu prema gore”, tvrdi Štern.
Poskupljenje benzina veliki je udarac za mjesečni budžet građana, a većina nas se još više pribojava ‘lančane reakcije’ u dizanju cijena. „Zanimljivo je kako trgovci uvijek dižu cijene kad poskupi gorivo“, kaže dr.sc. Karaselimović Sedlar. Ističe kako se prema većini predviđanja cijena barela nafte u skorije vrijeme ipak ne bi trebala puno mijenjati, što znači da ne bi trebalo biti ni većih poskupljenja drugih proizvoda i usluga.
Zbog novonastale situacije s cijenom goriva, mnogi građani hrvatske trebali bi razmisliti o alternativnim prijevoznim sredstvima, kojima će uz veliku uštedu u kućnom budžetu, doprinijeti zaštiti okoliša i osobnom zdravlju.

 

Nikola Noah Zorica

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.