3D printanje – čudo moderne tehnologije

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
smszepce.info

smszepce.info

3D printanje znanstveno  možemo  definirati kao proces stvaranja trodimenzionalnog krutog predmeta iz njegova digitalnog oblika. No, mnogi laici ovo otkriće gledaju kao čudo 21. stoljeća te najbliže što ćemo se približiti poznatom replikatoru iz filmova znanstvene fantastike Star Trek. Ne tako davno, mogućnost da isprintamo doslovno bilo koji trodimenzionalni predmet činila se potpuno suludom, no takva mogućnost danas je potpuno realna i otvara sasvim nove i nevjerojatne mogućnosti u gotovo svim industrijama svijeta.

Kratka povijest
Tehnologija 3D printanja razvijena je po prvi put još 1984. godine, a patentirana 1986. Krajem devedesetih godina po prvi se put počeo koristiti naziv 3D printanje te su na tržište pušteni prvi nisko budžetni modeli printera. Od 2005. godine pa na dalje, na tržište su stizali noviji i bolji modeli. Do 2025. predviđa se postojanje globalne mreže 3D centara za printanje najrazličitijih stvari, poput robe, elektroničkih sprava i sl.

Tradicionalno vs 3D printanje
Najbitnija je razlika da više ne printamo samo s tintom, nego sada koristimo širok spektar materijala koji nam pomažu u rekreiranju bilo kojeg predmeta iz naše okoline. U printanju se možemo koristiti  plastikom, staklom, metalima i vjerojatno najvažnijim, ljudskim tkivom! Druga razlika je u tome što više ne pokrivamo papir s tintom, nego gradimo sloj za slojem na površini i time stvaramo novi trodimenzionalan predmet.

Darija Ilić

Darija Ilić

Primjena
3D printanje primjenjuje se u građevinskoj,prehrambenoj i zdravstvenoj industriji te gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da je nedavno u Kini pomoću 3D printera isprintano čak deset čitavih kuća. Do 2020. predviđa se kreiranje funkcionalnih dijelova tijela, poput udova ili organa, što bi označilo nevjerojatnu prekretnicu, ne samo u području medicine i tehnologije,  nego i čitave ljudske povijesti. 3D printeri trenutno su dostupni na tržištu u širokom rasponu cijena od nekoliko stotina do nekoliko tisuća dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=Vx0Z6LplaMU

Darija Ilić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.