5 lokacija u Zagrebu koje trebaš posjetiti biciklom

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dolaskom jesenjih dana u grad, ne mora nužno prestati i sezona bicikliranja. Pogotovo kad nam vremenske prilike to omogućuju kao ove godine. Nešto je primamljivo i smirujuće u slušanju šuštanja lišća pod kotačima bicikla, a još više kada imate neke od ovih destinacija kao svoj cilj. Sve bi ove destinacije trebale biti dostupne biciklima putem biciklističkih staza većim dijelom puta, koliko nam to Zagreb omogućava. Uglavnom su svojim reljefom i različitostima prikladne za razne profile vozača a, ovisi o udaljenosti koje morate proći do njih, neke predstavljaju pravu ozbiljnu popodnevnu vožnju.

Park Ribnjak

Smješten na blagoj uzbrdici kada mu se pristupa s južne strane, vožnja do ovog parka može biti prava tjelovježba za rekreativne vozače, dok će oni nešto redovitiji i iskusniji ovu rutu rješavati bez imalo problema. Park u jesen izgleda prilično lijepo, i ugodan je bijeg od gradske vreve, pa barem i nakratko. Vožnja do parka kroz grad ipak zahtjeva povremene prelaske tračnica tramvaja, bilo to kod Trga bana Jelačića nakon čega slijedi spajanje do Branjugove ulice preko Europskog trga ili ako se prilazi sa jugoistočne strane po Vlaškoj ulici. Opreza u prometu nikad dosta.

Golf tereni

Jedna vožnja u kojoj će više uživati oni ljubitelji ravnih terena uz pokoje dijelove blagog offroada, pogotovo se to odnosi na dio nasipa koji se mora proći kada se krene zapadno od Savskog mosta. Zahvaljujući novom asfaltiranom dijelu ceste koja se gradi kao obilazak remetinečkog rotora, vožnja biciklom bit će prilično ugodna bez obzira na tip bicikla koji posjedujete. Ipak, novija cesta znači da nema dodijeljene biciklističke staze, pa se valja držati desne strane ceste. Na putu do terena prolazi se i iza nedovršene Sveučilišne bolnice, pa se može reći i da je krajolik zanimljiv.

Maksimir

Maksimir je glavna destinacija većine biciklista barem jednom mjesečno, ali zbog svojeg terena i reljefa predstavlja izvrstan početak za one koji se žele upustiti u brdski biciklizam. Puno malih, zemljanih stazica s izraženim promjenama u nadmorskim visinama predstavljaju pravi izazov čak i za one nešto iskusnije vozače. No, straha nema, za one koji nisu u takvoj formi, ima glavna staza s blagim usponom kroz park koja vodi do prvog naselja po imenu Požarinje a iz kojeg se krene i za spust dolje kroz maksimirsku šumu. Staza je šljunčana pa valja pripaziti na brzinu i izbjegavati nagla kočenja i skretanja.

Bundek 

Novozagrebačko jezero Bundek u svako doba godine je posebno mjesto za bicikliste zbog svoje uređene staze oko jezera koja pruža pogled na prekrasan krajolik. Ipak treba obratiti pažnju na pješake koji se često nađu na stazi za rolere i bicikliste. Postoje, također i šljunčane staze udaljenije od jezera prema Mostu slobode koje su prikladne za istrčavanje pasa uz bicikle, što je i česti prizor tamo. Pristupi Bundeku su adekvatno uređeni, s biciklističkim stazama na praktički svim prilazima oko jezera jer je cijeli Bundek renoviran u novije vrijeme

Jarun 

Najpoznatije odredište svih biciklista Grada Zagreba od proljeća ove godine dobilo je i novu regulaciju prometa kojom je biciklistička staza prebačena na cestu. Tako sada biciklisti prometuju u dva smjera dok automobili imaju jednosmjernu ulicu oko jezera. Poznata staza nešto dulja od 5 kilometara nema izazova što se tiče promjena nadmorske visine ili drukčije kompozicije staze, ali pruža jedan smirujući osjećaj. Rekreacija je ovdje sve, pa ćete tako uvijek biti u društvu drugih biciklista ili trkača. Treba spomenuti da postoji nekoliko mjesta uz stazu za natočiti svježu vodu, što je vrlo korisno u vruće ljetne dane ali i u ove jesenske ako ste kojim slučajem na to zaboravili.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.