5 velikih mitova o zdravoj prehrani

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kada se govori o prehrani koju volimo nazivati “zdravom”, na svaku realnu i znanstveno utvrđenu činjenicu, dolazi i nekoliko mitova. Svi se vole igrati stručnjaka, no koliko su zaista u pravu? Sigurni smo da ćete dobro razmisliti kada pročitate ove uobičajene zablude.

Mit br. 1: Hraniti se zdravo je skupo.
Većina vjeruje kako je zdrava hrana ujedno i skupa hrana. Iako su namirnice iz organskog uzgoja skuplje od drugih, važno je promijeniti način razmišljanja. Hrana je najmoćniji „lijek“ koji svakodnevno unosimo u sebe, a nezdrava hrana je uvijek na kraju najskuplja jer ćemo ju platiti – vlastitim zdravljem. Na zdravim namirnicama može se uštedjeti kupnjom većih pakiranja ili biranjem sezonskih namirnica.

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Pixabay.com

Mit br. 2: Najzdravija je sirova hrana.
Istina je da mnoge namirnice pri termičkoj obradi gube na hranjivim vrijednostima. No, jeste li znali da crveno, narančasto i tamnozeleno povrće oslobađa više antioksidansa termičkom obradom? Zato je najbolje kombinirati sirovu hranu s kuhanom.

Mit br. 3: Smrznuto voće i povrće puno je lošije od svježeg.
Svježe ubrano voće i povrće trebao bi biti naš prvi izbor, no nije rijetkost da ono prevaljuje dalek put od polja do stola. Mnoge vrste voća i povrća beru se zelene i dozrijevaju tijekom transporta u kojem se gube njihova hranjiva svojstva. Modernim zamrzavanjem voća i povrća uvelike se čuva njegova nutritivna vrijednost i struktura jer ono biva zamrznuto odmah nakon branja.

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Pixabay.com

Mit br. 4: Treba izbjegavati sve izvore šećera.
Nije isto ako u tijelo unosite šećer iz prirodnih izvora poput povrća i voća, ili ako to činite kroz procesuiranu hranu. Svi šećeri povećavaju razinu glukoze u krvi, ali „zdravi“ izvori šećera ipak tijelu nude i dodatne blagodati kao što su vitamini, minerali i prehrambena vlakna.

Mit br. 5: Zdrave namirnice mogu se jesti u neograničenim količinama.
Nije dobro pretjerivati ni u čemu. Sigurno ste opušteniji kada jedete crnu čokoladu, ali to ne znači da je trebate pojesti cijelu. Avokado je ukusan i zdrav, ali ima iznenađujuće mnogo kalorija pa se ne preporuča pojesti više od dva dnevno. A isto je, što se tiče kalorija, i s bademima, humusom, maslinovim uljem i medom.

 

LANA CINDRIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.