57. Venecijanski bijenale- “Izložba za umjetnike i o umjetnicima”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovogodišnji Venecijanski bijenale otvoren je 13. svibnja i očekuje se da će ga do zatvaranja u studentom posjetiti čak pola milijuna posjetitelja.

foto: www.labiennale.org

Na ovoj međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti će  nastupati više od 80 zemalja i 120 umjetnika  koji se predstavljaju  u nacionalnim paviljonima , a glavna  tema je “Viva Arte Viva” – “Izložba za umjetnike i o umjetnicima”. Dvije glavne nagrade na ovogodišnjem bijenalu osvojila je Njemačka. Tako je njemački paviljon, kojeg je izradila 39-godišnja Anne Imhof iz Frankfurta i koji istražuje aspekte njemačke povijesti, osvojio Zlatnog lava za najbolji nacionalni paviljon. Drugu nagradu je dobio Franz Erhard Walther (77) iz Fulde u središnjoj Njemačkoj. Proglašen je najboljim umjetnikom po svojim velikim interaktivnim skulpturama načinjenim od različitih materijala.

Na Venecijanskom bijenalu i Hrvatska je uzela svoje mjesto. Hrvatski nacionalni paviljon pod nazivom ‘ Horizont očekivanja’ koji predstavlja dvije suvremene hrvatske umjetničke pozicije, otvoren je dan prije svečanog otvorenja. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je koliko je važno sudjelovanje Republike Hrvatske na tom najdugovječnijem i najpoznatijem mjestu susreta svjetskih umjetnika, kustosa, publike, teoretičara i kritičara.

foto: www.labiennale.org

“Želja nam je predstaviti se kao mlada država bogatog kreativnog potencijala,  stoga smo u formi svojevrsne ‘carte blanche’ povjerili zadatak Branki Benčić, čije je poznavanje suvremene scene iznimno, a ugled međunarodni. Kroz njezin odabir umjetnika Tine Gverović i Marka Tadića u dijalog su postavljene dvije umjetničke pozicije, a njihov pažljivo uravnotežen suodnos stvorio je nove vrijednosti, naznake novih stanja i predodžbi”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Umjetnička direktorica 57. Venecijanskog bijenala uvrstila je u središnju međunarodnu izložbu u Giardinima radove jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika Mladena Stilinovića.

Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji površine 94 m² bit će smješten u prostorima Artiglierije u Arsenalu. Organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji u Zagrebu, a izložbu će pratiti publikacija na engleskom jeziku s tekstovima Branke Benčić, Clemensa Krummela i Marca Scotinija, u grafičkom oblikovanju Andra Giunia.

Nikoleta Boroje

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.