Abeceda zdravih ulja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Važnost ulja u zdravoj i uravnoteženoj prehrani nikako se ne smije zanemariti. Ona mogu biti prijelomni čimbenik u načinu na koji pripremamo hranu te samim time našem zdravlju. Dok je općepoznato da je suncokretovo ulje bolje izbjegavati, a maslinovo konzumirati što više, ostalim uljima tek se u posljednjih nekoliko godina ističu blagotvorna svojstva. Ovdje se nalazi sve što trebate znati o najzdravijim uljima, kao i kako ih konzumirati za maksimalni učinak.

BADEMOVO ULJE

Izvor: zena.hr

Izvor: zena.hr

Ovo izrazito zdravo ulje osim kulinarske ima i izrazito široku kozmetičku upotrebu. Zbog toga ga mnogi koriste za brže zacjeljivanje opeklina. Prepuno je vitaminima A, E i skupine B. Ima blagotvorna svojstva na probavu te pomaže regulaciji šećera u krvi. Najbolje ga je koristiti sirovog, u salatama ili pak kao zamjenu za suncokretovo ulje u kolačima.

KOKOSOVO ULJE

Izvor: istineilaziohrani.blogspot.hr

Izvor: istineilaziohrani.blogspot.hr

 

U zadnjih nekoliko godina kokosovo ulje doseglo je veliku popularnost zahvaljujući okusu, ali i činjenici da je jedno od najzdravijih namirnica općenito.

Nije kalorično kao druga ulja, te se u organizmu brzo pretvara u energiju što ga čini prvim izborom sportaša.

Budući da je otporno na visoke temperature, najpogodnije je za prženje. Na sobnoj temperaturi naći ćete ga u krutom stanju, a talište mu se nalazi na oko 36 stupnjeva.

 

 

LANENO ULJE

Izvor: bauerfeind.ba

Izvor: bauerfeind.ba

 

Iako je jako zdravo, treba ga pažljivo konzumirati. Oko polovice njegovog sastava čine omega 3 masne kiseline. Također, sadrži razne supstance koje sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuju nivo kolesterola u krvi.

Međutim, može poništiti djelovanje lijekova kao što je aspirin. Konzumirajte ga isključivo sirovog, jer pri visokim temperaturama postaje kancerogeno.

Najbolje ga je dodati u jogurt – pritom se stvara emulzija te se blagodati ovih dviju namirnica međusobno pojačavaju.

 

MASLINOVO ULJE

Izvor: agroportal.hr

Izvor: agroportal.hr

Osim što je bogato nezasićenim mastima, sadrži i oleinsku kiselinu koja štiti srce i krvožilni sustav. Ukoliko se odlučite na kupnju maslinovog ulja, pripazite na to da je proizvedeno u aktualnoj godini, a čuvajte ga na tamnom mjestu jer je osjetljivo na svjetlost. Možete ga koristiti u marinadama i pri pripremi salata, a prženje izbjegavajte, jer se time gube njegova ljekovita svojstva.

 

ULJE KONOPLJE

Izvor: sensaklub.hr

Izvor: sensaklub.hr

 

Za kraj smo ostavili najkontroverznije ulje, koje je još uvijek ilegalno u mnogim državama. No, bitno je istaknuti da konopljino ulje nema THC-a, te da se koristi kao lijek za mnoge bolesti.

Poznato je i kao „čistač organizma“, a sadrži i mnoštvo vitamina i minerala. Djeluje i protiv alergija i kožnih bolesti. Najbolje ga je konzumirati sirovog – jednu do dvije žličice prije obroka, jedanput dnevno.

 

VALENTINA BRKAN

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.