ADVENTSKE TAJNE TUNELA GRIČ

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zagreb je već nekoliko tjedana u božićnom raspoloženju, miris kobasica i kuhanog vina preplavio je grad, a redovi za germknedle veći su od onih za referadu. Ipak, da Advent u Zagrebu ima puno više za ponuditi potvrđuje i činjenica da je već treću godinu zaredom proglašen najboljom adventskom destinacijom. Jedna od skrivenih lokacija na adventu svakako je tunel Grič koji je ponovno zamijenio svoje sive zidove šarenom scenografijom. Dio tunela od 3. do 17 prosinca bio je, u sklopu projekta Sjećanje, pretvoren u ulicu iz doba Charlesa Dickensa, odnosno podsjećao je na nekadašnji Gornji grad. Tunel Grič će od 19. prosinca pa sve do kraja adventa 7. siječnja ugostiti projekt Želja pa će ga ukrašavati predimenzionirane dječje igračke.

Na ulazu u uređeni dio tunela istaknut je naziv jedne od najpoznatijih božićnih priča, A Christmas Carol Charlesa Dickensa čime se označava ulazak u ulicu iz njegovog vremena, odnosno sredine 19. stoljeća. Duž tunela posložene su makete nekadašnjih zgrada kroz čije prozore se može zaviriti u obiteljsko, blagdansko raspoloženje tog doba. Na jednoj od kućica napisano je knjižara što je vrlo simbolično jer su između maketa zgrada ubačene makete velikih knjiga s naslovima poznatih, ponajprije dječjih autora. Tako se može naići na naslove poput Charlie i tvornica čokolade, Trnoružica, Snjeguljica, Mali princ, Djevojčica sa šibicama, Priče iz davnina i ostale druge klasike svačijeg djetinjstva. Osim zanimljivim i kreativnim spojem književnosti i arhitekture, scenografija se ističe i jakim bojama kojima su makete osvijetljene, stoga se prolazak starinskom ulicom čini još bajkovitiji.

Sljedeći puta kada vam bude dosta smrzavanja i poželite se skloniti od adventske vreve, zavirite u tunel Grič jer njegova unutrašnjost skriva brojne tajne, a na vama je da ih otkrijete!

 

Dora Slivar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.