Aktivirana Operacija Temperer: 5000 vojnika na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pexels.com

Nakon terorističkog napada koji se dogodio u ponedjeljak navečer u Manchesteru na koncertu Ariane Grande, britanska premijerka Theresa May idući je dan objavila kako je razina terorističke prijetnje u Ujedinjenom Kraljevstvu podignuta na “kritičnu” te da je aktivirana Operacija Temperer.

Odnosno, na strateška mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će postavljeno 5000 vojnika. May je prva osoba na poziciji britanskog premijera koja je odlučila aktivirati Operaciju Temperer koja je razrađena 2015. godine i koja je bila tajna dok nije procurila u novine.

To znači da će naoružane policijske službenike na nekim ključnim lokacijama zamijeniti članovi oružanih snaga, što će omogućiti policiji značajno povećanje broja oružanih časnika za patrolu na ključnim lokacijama

, rekla je May.

Također, mogli biste vidjeti vojno osoblje raspoređeno na određenim događajima, kao što su koncerti i sportske utakmice. U svim okolnostima, pripadnici oružanih snaga koji budu tako raspoređeni bit će pod zapovjedništvom policijskih službenika

, pojasnila je premijerka.

U emocionalnom govoru kojim je odala počast žrtvama terorističkog napada u Manchesteru istaknula je i kako teroristi “nikada neće pobijediti” te da će „naše vrijednosti prevladati“. Dodala je i kako u ime vlade osuđuje kukavički čin bombaša-samoubojice koji je ubio 22 osobe i ozlijedio 59 drugih. Najmlađa žrtva napada Saffie Rose Roussos imala je samo osam godina, a njezina majka još uvijek se nalazi na intenzivnoj.

Prethodnik Therese May, David Cameron također je imao moć da po potrebi aktivira ovu operaciju, no bojao se da bi aktivacija izazvala povlačenje paralela s problemima u Sjevernoj Irskoj, kada su britanski vojnici desetljećima patrolirali ulicama. Također, brinulo ga je da bi se to moglo protumačiti kao da je vlada izgubila kontrolu i nametnula vojni zakon.

Jedini premijer koji je u nedavnoj prošlosti rasporedio vojnike po Britaniji kao odgovor na terorističku prijetnju bio je Tony Blair, koji je 2003. godine poslao tenkove i 450 pripadnika oružanih snaga kako bi čuvali zračne luke nakon upozorenja da je otet zrakoplov. To je izazvalo niz kritika, vojni čelnici su tada upozoravali kako jednom postavljeni vojnici ne mogu biti samo tako povučeni.

May je priopćila kako je policija nakon napada u Manchesteru zatražila vojnu pomoć, a tajnik obrane Sir Michael Fallon je odobrio taj zahtjev.

Gabriela Galić

Izvor: Telegraph.co.uk

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.