Amazon postaje novi gospodar prstenova?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prošlo je punih 14 godina od svjetske premjere trećeg i posljednjeg nastavka megapopularne trilogije “The lord of the rings”, filmske dinastije koja je poharala svijet fantasy filmova. Za one koji nisu upućeni, Lord of the Rings najpoznatije je djelo poznatog britanskog fantasy pisca J. R. R. Tolkiena sa sredine prošlog stoljeća. Filmska adaptacija kultne trilogije, a poglavito posljednji nastavak ” Povratak kralja” etablirali su svoje mjesto na fantasy platnu osvajanjem preko 450 međunarodnih filmskih nagrada, među kojima se našlo i 17 Oscara.

Uz “Titanic” i kultni “Ben Hur”, “Povratak kralja” okrunio se titulom Oscarom najnagrađivanijim filmom u povijesti te ujedno postao jedinim fantasy filmom koji je osvojio tu nagradu u kategoriji “Academy award for best picture”.Time je napokon srušena stara predrasuda o tome da su fantasy filmovi materijal za “geekove” i da je njihova konzumacija ograničena na ljubitelje fantastike i djece te da su zbog toga u nemogućnosti ostvariti ozbiljan komercijalni uspjeh.

http://bit.ly/2Aloifx

Nakon desetogodišnje pauze povratak Tolkineovih priča gledatelji su mogli doživjeti kroz ekranizaciju “Hobbita”, priče koja se također odvija u Međuzemlju, a radnjom prethodi događajima iz “Gospodara prstenova”. Usprkos pokušaju nastavka na uspješnu formulu, “Hobbit” nije ostvario jednak uspjeh, barem ne kada su u pitanju kritike.

Nema sumnje kako je “Hobbit” (koji je također ekraniziran u formatu trilogije) ostvario impresivnu financijsku dobit od 3 milijarde dolara, no kritičari i publika našli su mu više no jednu zamjerku. Najčešće kritike temeljile su se na činjenici da su detaljnu i majstorsku uporabu stvarnih lokacija i kostimografije iz LOTR trilogije zamijenili digitalni efekti koji su im uzeli “dušu”, kao i to što je jedna knjiga od svega dvjestotinjak strana rastegnuta u tri filma te je time na momente uvelike odskakala od svog pisanog predloška.

Nakon dugogodišnjih pokušaja, uspješnih i manje uspješnih filmskih ekranizacija Tolkienovih priča vrijeme je napokon došlo i na seriju. Tolkien Estate and Trust, kompanija koja nosi prava na Tolkienova djela zajedno s New Line Cinema i Warner Bros. produkcijskim kućama pristupila je velikim online streaming servisima HBO, Netflix i Amazonu u nadi postizanja dogovora o snimanju serije i kupovini prava na produkciju iste.

U konačnici je dogovor postignut te je Amazon otkupio prava za vrtoglavih 250 milijuna dolara i time se obvezao na objavljivanje više sezona spomenute serije. Najavljeno je kako će tematski serija biti smještena u vrijeme neposredno prije radnje prvog filma, a stil bi trebao biti sličan onom popularne serije “Game of thrones”. Usprkos činjenici da su to zasad jedine poznate informacije, potencijalna publika vrvi uzbuđenjem pa je tako najava popraćena mnoštvom pozitivnih, ali i negativnih komentara i špekulacija na društvenim mrežama. U svakom slučaju, projekt tog kalibra nikako neće proći nezamijećeno, a na gledateljima je da pričekaju pa sami prosude.

Filip Bahun

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.