Anatomija odsutnosti – „Drugi dom“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Suvremena hrvatska fotografkinja Marina Paulenka, prošle je godine u Galeriji Klovićevi dvori izložila fotografije jedine ženske kaznionice u Hrvatskoj – one u Požegi.

Budući da je Požega mjesto iz kojega dolazim, vrlo dobro poznajem osjećaj otuđenosti koji prožima u Zlatnoj dolini, osjećaj malog čovjeka opkoljenog Požeškim gorama i odrezanog od svijeta. Možda je upravo to jedan od razloga zašto je jedina ženska kaznionica upravo ovdje locirana i izgrađena u vrijeme Austro – Ugarske 1915 godine.

gkd.hr (2) gkd.hrKaznionica je prvenstveno služila kao popravni dom za napuštene dječake koji su počinili sitna kriminalna djela, ali sa sve većim brojem djevojaka koje su dolazile postala je specifično ženska kaznionica 1925 godine što je ostala do dan danas, gdje preko 130 zatvorenica služi kaznu zatvora od minimalno šest mjeseci i više.

Marina Paulenko u svojoj seriji fotografija polazi od Zakona o kažnjavanju koji nalaže kako je fotografiranje ili snimanje zatvorenika dozvoljeno samo na način u kojem im se ne otkriva identitet. Iako joj je početna ideja bila zatvorenice portretirati –  fotografirajući njihove sjene ili dijelove tijela – i to joj je zabranjeno. Odlučuje se na dokumentiranje prizora ženskih soba, spavaonica, ćelija, kupaonica te „privatnih“ i „osobnih“ stvari.

Na taj način dočarava način života žena koje su i majke, ali koje kao zatvorenice predstavljaju one „Druge.“ Kritički preispituje opravdanost nadzora, kontrole podataka i zakona u društvu, ali pojam slobode unutar i van arhitekture nadzorne institucije. Paulenka ju povezuje s obiteljskim domom kao modelom prema kojem funkcioniraju zatvori u svrhu „preodgoja žena.“  Obiteljski dom je, prema feminističkoj teoriji, upravo središnje društveno poprište u kojemu je žena istovremeno subjekt i objekt nadzora. Serijom fotografija „Drugi dom“ postavlja pitanje – ako dom liči na zatvor, kako onda promatrati javnu instituciju u kojoj zatvorenice odslužuju kaznu zatvora?

Ema Pavlović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.