ANIMAFEST: Više od 300 filmova za animeljubce

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Glavni hrvatski grad će na pet dana preplavit animacija, a odgovornost preuzima Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, koji tradicionalno priprema preko 300 filmova, s ovogodišnjim tematskim programom fokusiranim na odnos animacije i stripa, namijenjenih svih uzrastima i ukusima. Osim filmova, u bogatstvu sadržaja, od 5. do 10. lipnja održat će se i brojne radionice, predavanja i znanstveni simpoziji te Open Air projekcije filmova u parkovima i ulicama.

foto: www.animafest.hr

Danas jedna od vodećih svjetskih animiranofilmskih manifestacija, te drugi najstariji festival te vrste, čuva ljepote animacije sada već 45 godina, a kao i dosad, 80 % filmskog programa publika će vidjeti premijerno. Glavni dio festivala jest natjecateljski u kojem za najbolji kratkometražni film, konkuriraju čak 44 filmska naslova, među kojima je i šest hrvatskih radova, a odluku o najboljem donosi nitko drugi no – dječji žiri. Kao jedan od potencijalnih pobjednika ove kategorije, spominje se animirani film „Ježeva kućica“ od autorice Eve Cvijanović, a koji je na ovogodišnjem Berlinaleu bio nagrađen. Gledatelji će također moći pogledati i film „Noćna ptica“, jedne od najpoznatijih slovenskih animatorica, Špele Čadež, zatim humorističnu fantaziju imena „Posljednji izazov“ autora Božidara Trkulje, a za ljubitelje basni estonsko-hrvatska autorica Chintis Lundgren donosi film „Manivald“.

U skupini dugometražnih animiranih filmova, na repertoaru se može pronaći ukupno devet filmova šarenog tematskog spektra, među kojima je „Crvena Kornjača“ Michaëla Dudoka de Wita iz najpoznatijeg japanskog anime studija Ghibli, a koji je prošle godine nagrađen u Cannesu. Jednako duboku životnu pouku donosi antiratni film „U ovom kutu svijeta“, a ljubitelji crnog humora moći će uživati u „Djevojci bez ruku“ kao adaptaciji djela slavne braće Grimm. Oni najbolji iz spektra dugometražnih i kratkometražnih radova bit će nagrađeni Grand Prixom što im omogućuje da se izravno kvalificiraju za nagradu Oscara Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti te glavnu europsku animacijsku nagradu Cartoon d’Or.

Da je ovo najbolja godina hrvatske animacije pokazuju još tri hrvatska filma koja konkuriraju nekim svjetskim školama, za najbolji studentski film, a svi zainteresirani će projekcije moći pogledati besplatno. Posebna pažnja festivala posvećena je najmlađim ljubiteljima animacije, pri čemu Natjecanje filmova za djecu progovara o djevojčicama i dječacima koji u sebi nose snagu da promjene svijet.

Cijena festivalske ulaznice iznosi 200 kn, odnosno 180 kn za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom, a njima je omogućen ulaz na sve projekcije osim svečanog otvorenja.

 

Karla Vidović

 

Save

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.