Animafest Zagreb 2018.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama, od 4. do 9. lipnja održan je 28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb. Filmski program činilo je više od 400 filmova iz 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su bili i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

Od svog osnutka 1972. godine ovaj festival i njegovi program, izložbe, predavanja, nagrade, panorame, radionice i ostali dodatni sadržaj dosljedno su utjecali i uvelike pridonijeli umjetničkom životu grada Zagreba kao i promicanju umjetnosti animacije u cijelom svijetu.

Kreativna animacija, u svim svojim različitim oblicima – od tradicionalnih crteža do većine eksperimentalnih cross-media istraživanja – bila je u središtu pažnje ovog festivala od samog početka. Filmaši iz svih dijelova svijeta znaju da dolazak u Zagreb znači dobru zabavu s prijateljima, dobronamjernim kolegama i publikom koja prepoznaje i cijeni njihova djela.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb drugi je najstariji filmski festival na svijetu posvećen animiranju. Pokrenut zahvaljujući svjetskoj reputaciji filmaša nastalih na Zagrebačkoj školi za animaciju, osnovanom na temelju odluke ASIFA-e, Međunarodnog animiranog filma, Zagrebačkog filma i Grada Zagreba, Animafest Zagreb se održava svake godine početkom lipnja. Do 2005. godine festival se održavao dva puta godišnje, ali nastavljen u godišnjem ritmu. Organizaciju festivala 2007. godine preuzela je privatna produkcijska tvrtka Hulahop s ciljem daljnjeg razvoja i uravnoteženja programa sa zahtjevima suvremenih tendencija, približavanja široj publici i dodavanja vrijednosti stručnjacima.

Animafest Zagreb je, uz festivale u Annecyu, Ottawi i Hirošimi, uvijek bio dio obveznog kruga u kalendaru animacijskih zajednica. Pobjednici Animafesta Grand Prix izravno se kvalificiraju za Oscara i Europsku nagradu za animaciju.

Kao jedan od vodećih međunarodnih animacijskih događaja i jedini hrvatski filmski festival s takvim statusom, Animafest Zagreb služi kao most između animacije i lokalne publike (više od 80 posto odabira se sastoji od premijera), ali i aktivno podiže razinu audiovizualne kulture u društvu. Zagrebački festival stoga predstavlja najbolje i najnovije radove koji se natječu za prestižne nagrade. Kroz zabavu, socijalizaciju i učenje, Animafest povezuje građane svih generacija i cijenjene goste iz raznih dijelova svijeta na velikoj i šarenoj svečanosti koja odaje počast animacijskoj umjetnosti.

Mia Musulin

Izvor:

http://www.animafest.hr/en/2018/festival/about_us

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.