Annihilation

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sredinom ožujka Netflix je izbacio visoko budžetni SF triler Annihilation kojim se nada premašiti konkurente – Amazon Prime i HBO GO. Audiovizualna poslastica s Natalie Portman u glavnoj ulozi dosad je najveći block buster u produkciji Netflixa s budžetom od 55 milijuna dolara. Film je primarno namjenjen distribuciji preko internet servisa, dok je kino premijeru doživio samo na području SAD-a i Kanade, što je rezultiralo relativno malim prihodima naspram recentnih hoolywoodskih hitova.

Ovaj osvježavajuće promišljen SF film, koji je adaptacija istoimenog romana autora  Jeff VanderMerra, radnju bazira na prvom dijelu trilogije Southern Reach Trilogy.

Misteriozan povratak «poginulog» vojnika kojeg tumači Oscar Isaac iznenadno uvlači protagonisticu Lenu u natprirodnu potragu za odgovorima koji bi mogli spasiti njenog muža. Nepoznati izvanzemaljski organizam pao je na svjetionik te oko njega proširio sapunastu kupolu koja se postepeno širi. Unutar tajnovite kupole vladaju zakoni prirode drugačiji od zemaljskih koji mijenjaju genetski kod svega što obuhvaća. Nakon više neuspjelih vojnih ekspedicija, tim od pet znanstvenica kreće prema svjetioniku kako bi istražile misterij iza nestalih ekspedicija. Već nakon samog ulaska u kupolu situacija kreće u nepredvidivom smjeru u kojem se percepcija vremena i prostora distorziraju i naizgled banalne sposobnosti kao što su orijentacija i komunikacija postaju vrlo otežane. U takvom okruženju izvršiti zadatak i zadržati zdrav razum postaje gotovo nemoguće.

Vizualni aspekt filma je zapanjujuć te prikazuje prirodu koja je evoluirala pod utjecajem vanzemaljske sile u prekrasnoj paleti raznobojnog cvijeća, mahovine, drveća i ostale flore. S druge strane, zastrašujuće i velebne životinje ne zaostaju nimalo u ljepoti prikaza usprkos grotesknim mutacijama. Ukupni dojam uvelike upotpunjuje soundtrack koji uspjeva pratiti i narativ i sliku. Kombinacija country pjesama i elektronike pogoduje i emotivnim scenama između likova i ambijentu.

Imajući na umu kvalitetu audiovizualnog izričaja filma, prava je šteta što film nije bilo moguće gledati u kinima van SAD-a i Kanade. Rijetko koji kućno «kino» ima mogućnosti reproducirati film u kvaliteti potrebnoj da njegove pune kvalitete dođu do izražaja. No kad se sve zbroji kvalitete premašuju nedostatke, a sigurni je plus činjenica da film možete pogledati bilo kad na Netflixu.

 

Filip Bahun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.