Aplikacija koja štiti djecu od golotinje

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nijedan roditelj ne bi htio da mu dijete na Internetu radi nedolične stvari ili ulazi u situacije koje bi mu mogle ugroziti sigurnost. Daniel Skowronski je 50-godišnji otac četvero djece iz Londona koji se dosjetio kako tome stati na kraj. Stvorio je Gallery Guardian, aplikaciju koja upozorava roditelje ako njihovo dijete prima ili šalje “nepristojne fotografije”.

Pixabay

Mobilna aplikacija koristi algoritam za prepoznavanje fotografija tako što pregledava svaku fotografiju koju dijete primi, pošalje ili spremi i otkriva sadrži li ona golotinju ili ne. Ako uoči nešto neprilično, u istom trenutku upozorava roditelje na njihov mobilni uređaj o fotografiji te kad je i kako nastala, odnosno je li preuzeta s interneta ili preko programa poput Snapchata.

Da bi se aplikacija pokrenula, roditelj i dijete trebaju ju skinuti na svoj mobitel i “upariti aplikacije”. U tom trenutku ona pregledava sve postojeće i buduće fotografije na djetetovom mobitelu i šalje upozorenja roditeljima kad god uoči golotinju.

Skowronski, osnivač aplikacije iz Yipo Technologies, za bbc.com kaže da aplikacija prvo prepoznaje radi li se o osobi na fotografiji, a potom promatra kožu osobe i što je više kože na fotografiji to će algoritam uspješnije raspoznati radi li se o “sumnjivoj fotografiji”. Skowronski je napomenuo i da aplikacija ne može uhvatiti nestajuće fotografije, odnosno one nastale Snapchatom, ali može prepoznati fotografiju koja je screenshotana i dijeljena. BBC je analizirao rad aplikacije na 20 “seksualno eksplicitnih fotografija”. Prepoznato je njih 12, dok ih 8 aplikacija nije uočila.

Pixabay

Yipo Techologies tvrdi da aplikacija ima stopu uspjeha od 96 posto, a određene im fotografije skliznu iz prepoznavanja jer algoritam prvo prepoznaje kožu i njenu količinu, a ne genitalije, upravo “zbog njenih različitih oblika i veličina”, kaže Skowronski za BBC.

Međutim, ne slažu se svi s postojanjem ovakve aplikacije. Novinarka koja piše za teenvogue.com kaže da u teoriji ovo zvuči kao dobra ideja koja sprečava djecu i tinejdžere od osjetljivih stvari, ali za adolescente je istraživanje seksualnosti prirodna stvar koja vodi do sretnije budućnosti. Ipak, na kraju krajeva, osim tehnologije važnu ulogu u osiguravanju sigurnosti djece igraju i sami roditelji, odnosno kvalitetno izgrađeni odnosi i dobra komunikacija.
Iva Badanjak

Poveznice:

http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/gallery-guardian-app-parents-sexting_uk_58fdcf5be4b06b9cb9181a02
http://www.bbc.com/news/av/technology-39716860/naked-selfie-detecting-app-gallery-guardian-tested
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4436500/New-app-warns-parents-children-send-explicit-images.html
http://www.teenvogue.com/story/app-developed-to-detect-naked-pictures

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.