ASA ZABRANILA JOŠ JEDNU MODNU KAMPANJU ZBOG PREMRŠAVIH MODELA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Previše mršavi modeli, problem su koji je prisutan u modnom svijetu od samih njegovih početaka.

Poznato je kako odjeća svoj pravi sjaj pokazuje kad se nalazi na pravoj osobi, a te „prave“ osobe najčešće su jako mršave djevojke. Modni dizajneri, vodeći se mišlju o predstavljaju svojih kreacija u najboljem svjetlu, često angažiraju uistinu neuhranjene modele. Prošle godine, Francuska je zabranila fotografije na kojima su osobe koje se smatraju nezdravo mršavima, a Vogue se na taj korak odlučio još prije četiri godine.

gallery-1459970428-gucci-cruise-ads-bannedModna kuća Gucci u svojoj kampanji Cruise 2016. objavila je dvije sporne fotografije. ASA, britanska agencija koja regulira reklamiranje u medijima, odlučila je zabraniti prikazivanje dviju fotografija na kojima se nalaze, kako oni kažu „bolesno mršavi modeli“. Naravno, iz modne kuće su pokazali neslaganje i nerazumijevanje ovakve odluke, prenosi Fashion.hr.

Gucci nije prvi brand čije su fotografije zabranjene. Reklama modne kuće Yves Saint 1779Laurent na kojoj se mlada djevojka smatra iznimno, nezdravo mršavom, nagnala je ASA-u da zabrani njezino prikazivanje u medijima. Kao razlog ASA je navela: „Poza modela i određeni svjetlosni efekti privlačili su pažnju na prsa modela gdje su bila vidljiva njena rebra“.  S takvim kritikama, susrela se i modna dizajnerica Victoria Beckham, koju je javnost napala na društvenim mrežama kriveći je za angažiranje premršavih modela na svojim revijama. Javnost je kritizirala, ali službene zabrane nikada nije bilo.

Guccijeva kampanja, ali i brojne druge slične njoj, pridonose iskrivljavanju ideala ljepote. Kad mlada osoba ugleda sporni editorijal, pomislit će kako bi i ona tako trebala izgledati, a to nerijetko može biti prvi korak ka opasnim poremećajima u prehrani. Važno je da se poradi na ovome problemu jer zdravlje bi, uvijek nam govore, trebalo biti na prvom mjestu.

Gordana Galzina

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.