Badnjak uz „Divan život“ u kinu Europa

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: theguardian.com

Foto: theguardian.com

Svi mi u blagdansko vrijeme volimo pogledati dobar božićni film. Bez obzira na to što se već godinama vrte isti, teško će nam dosaditi jer ne bi Božić bio Božić bez njih. Ove godine, povodom 70. obljetnice filma „Divan život“ kino Europa poklanja besplatnu projekciju ovog omiljenog i najčešće prikazivanog filma. 24. prosinca u 19 sati u sklopu Kinolektire moći ćete na velikom platnu uživati u ostvarenju koje je postalo i ostalo dio blagdanske tradicije mnogih obiteljskih okupljanja.

Film trostrukog Oscarovca i jednog od najpoznatijeg redatelja svih vremena, Franka Capre, govori o Georgeu Baileyju, muškarcu na pragu samoubojstva kojemu njegov anđeo čuvar pokazuje kako bi životi njegovih bližnjih izgledali da nije rođen. „Divan život“ je svojevrsni „božićni film noir“ u kojem je prikazano kako zapravo male stvari i svakodnevni postupci mijenjaju živote. Na emotivan i dirljiv, ali i duhovit način dokazuje kako je i mračna strana života nužna da bismo vidjeli svjetlo. Glavnu ulogu odigrao je James Stewart, glumac kojeg je Američki filmski institut imenovao trećom najvećom muškom legendom u povijesti Hollywooda, odmah nakon Humphreyja Bogarta i Caryja Granta.

„Divan život“ jedini je film kojeg je Capra sam financirao, producirao i režirao. Unatoč tome što se zbog visokih troškova snimanja u početku očekivalo da će film biti komercijalni promašaj, u konačnici je bio nominiran za Oscara u pet kategorija (za najboljeg redatelja i najbolji film, najboljeg glumca, najbolji zvuk i montažu) te je uvršten na brojne popise najboljih filmova ikad snimljenih. Film slavi život i snove običnih ljudi, onih koji su dali sve od sebe kako bi postupali ispravno.

Ulaznice možete preuzeti već sada na blagajni kina Europa, a jedna osoba može maksimalno preuzeti četiri ulaznice.

Doris Miloščić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.