Balonaši neslužbeno oborili Guinnessov rekord

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
17857559_1499083993437959_1173385318_n

Foto: facebook.com/Balon klub Zagreb

Još početkom ove godine diljem Europe planiralo se jedno vrlo posebno rušenje Guinessovog rekorda. Planovi su ostvareni ovog petka kada je čak 85 balonaških timova iz brojnih zemalja sudjelovalo u najvećem preletu La Manchea svih vremena. Za ovaj pothvat prijavilo se više od 300 timova, a Hrvatska je imala čast biti u 85 kvalificiranih. Uz Hrvatsku, sudjelovala je i Francuska, Njemačka, Austrija, Švicarska, Španjolska, Belgija, Luksemburg i, naravno, Velika Britanija iz koje je sudjelovao najveći broj pilota.

Foto: facebook.com/Balon klub Zagreb

Foto: facebook.com/Balon klub Zagreb

Let je započeo u 6:10 sati u petak ujutro u Doveru, a završio tri sata kasnije na francuskoj obali, u Calaisu. 85 balona preletjelo je kanal La Manche, jedan on najprometnijih kanala na svijetu. Flota balonaša neslužbeno je postavila novi svjetski rekord za broj balona koji su preletjeli kanal. Prethodni rekord postavljen je 2011. godine kada je 49 balona preletjelo kanal. Naime, organizatori događaja nisu nabavili službeni zahtjev prije same ekspedicije čime novi svjetski rekord neće biti priznat sve dok se ne preda službeni zahtjev te dok iz Guinnessa ne potvrde sve dokaze da je rekord zaista oboren.

Glavni pilot hrvatske reprezentacije bio je Igor Mikloušić, a kopilot je bila njegova majka, Marija Petrić Mikloušić, jedna od najboljih pilotkinja na svijetu s dugogodišnjim iskustvom. U košari s Igorom i Marijom bio je i dugogodišnji prijatelji i počasni predsjednik kluba Goeff Lescott koji je hrvatskoj ekipi neizmjerno pomogao oko logistike u Engleskoj. Bez njega bi ovu ekspediciju bilo teško organizirati. Osim tročlanog tima koji je bio gore u zraku, izrazito je bitna i zemaljska ekipa koja ima važan zadatak praćenja i pronalaženja balona te davanja zemaljske podrške oko prognoze i navigacije. Dio zemaljske ekipe bili su Krešimir Končevski i Ronald Šutić. Naši balonaši letjeli su u balonu Krapinsko – zagorske županije ‘Zagorje – Bajka na dlanu’.

Arijana Tkalčec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.