Bane Milenković – Salon cipela u MUO

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt  nedavno je održana izložba pod nazivom „Salon cipela“ Bane Milenkovića. Recentni radovi u keramici ovog svestranog slikara po prvi puta su predstavljeni javnosti u širem opsegu. Izloženo je 70-tak cipela/skulptura i različitih uporabnih predmeta kao što su: zdjele, pladnjevi i tanjuri. 

Ono što je posebno kod ove izložbe ovog slikara je to što je ovo izložba cipela. Druga posebnost se očituje u tome što to nisu uobičajene cipele koje svakodnevno nosimo nego cipele nastale u keramici. Dakle, one samo nalikuju na prave cipele, ali nisu funkcionalne. Sve to djeluje pomalo duhovito i razigrano, ali ponekad i apstraktno.

Foto: Katarina Duvnjak

Ulaskom u izložbeni prostor ostavlja se dojam kao da ste ušli u dizajnerski, ali fiktivan dućan jer su cipele posložene na policama. Većinom su to ženske cipele kao što su: balerinke, papuče, sandale, natikače, štikle te japanke.

Foto: Katarina Duvnjak

Ipak, može se pronaći i nekoliko muških modela. Sve su cipele različitih oblika i boja, a to se očituje kroz različitu kompoziciju boja i intenzitet boje odnosno sjaj.

Foto: Katarina Duvnjak

Tako se mogu vidjeti monokromatske, ali i šarene skulpture. Također, neke su zagasito mat, a neke staklastih i sjajnih površina. Dakle, modeli su stilizirani, a neki su dovedeni do apstrakcije. Uz sve to, na jednom zidu nalazi se serija skica, crteža i predložaka za izvedene predmete.

Foto: Katarina Duvnjak

Najzanimljivije je to što Milenković svakodnevni predmet, nešto banalno diže na umjetničku razinu. On ulazi u esenciju cipela i izražava divljenje dizajnerskoj mašti. Osim toga, on se šali i ironizira žensku fascinaciju ovim predmetom.

Foto: Katarina Duvnjak

Bane Milenković rođen je 1963. godine u Novom Sadu. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Milenković se bavi slikarstvom, kiparstvom, keramikom i scenografijom. Također, izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i u inozemstvu.

 

Katarina Duvnjak

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.