Banksy – umjetnik čija se slika ‘uništila’ tijekom aukcije

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Umjetnik Banksy početkom je listopada ‘podignuo prašinu’ diljem svijeta. Naime, njegova slika ‘Djevojčica s balonom’ našla se na aukciji, a on je u donji dio okvira umjetnine ugradio rezač papira. Kada se slika, koja vrijedi 7,2 milijuna kuna, prodala na licitaciji u Londonu, pred svima se isjekla na komadiće. Banksy nije samostalno uključio okidač za rezanje slike već je to učinio muškarac obučen u crno sa sunčanim naočalama i šeširom koji je prisustvovao aukciji.

Tada je Alex Branczik, umjetnički kritičar i direktor aukcijske kuće Sotheby’s, u kojoj se održala spomenuta aukcija, Banksyja nazvao ‘genijem’. Prema pravilu aukcijske kuće, ako dođe do oštećenja umjetničkih djela, aukcija se otkazuje. Međutim, aukcionari su počeli raspravljati o tome je li rezanje slike zapravo bila dobra stvar.

– Mogli bi se složiti da je djelo sada čak i vrjednije – rekao je Branczik za američke medije.

 

(izvor: instagram.com)

Banksy je iz publike gledao uništavanje slike, a zatim je video rezanja objavio na društvenim mrežama citirajući velikog slikara Picassa: „Poticaj za uništenje je također kreativni nagon.“

Žena koja je na aukciji kupila sliku ponovno ju je stavila na prodaju i povisila joj cijenu na 8,4 milijuna kuna. Umjetnina sada nosi naziv ‘Ljubav je u košu’ te se smatra Banksyjevim autentičnim djelom. Kako kažu aukcionari, djelo nije uništeno već je pred njihovim očima stvoreno drugo, još vrjednije. Banksyjeva slika se smatra prvom umjetninom koja je nastala tijekom aukcije. Žena, koja ja inače kolekcionar slika, isprva je bila šokirana, ali je postupno počela shvaćati da joj je pripao komad koji je dio povijesti umjetnosti.

Sve do nedavno nije bilo poznato koje zapravo taj mistični Banksy, ali se njegov prijatelj izlanuo tijekom gostovanja u jednom podcastu te rekao da je ovom genijalnom umjetniku ime Robert. Kako pišu američki mediji, godinama se sumnjalo da je čuveni Banksy zapravo Robert Del Naja (53), osnivač benda Massive Attack jer su se njegovi radovi pojavljivali baš u gradovima gdje je taj bend nastupao. Godinama je Robert ta nagađanja demantirao, ali sada je cijeli svijet dobio potvrdu.

 

IZVORI:

www.vox.com

www.24sata.hr

www.instagram.com

 

Helena Ivanković

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.