BEHIND THE SCENES: Kostimografi nastupaju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dok su kamere još uvijek ugašene, a glavni likovi sa billboarda čekaju svijetlo dana i razvija se priča o novom liku za velika filmska i tv platna, često ne razmišljamo preveć o portretizaciji vizualnog identiteta likova, već ih shvaćamo i prihvaćamo kao takve u cjelokupnom dojmu.


Filmske i tv junake te heroine nesvjesno percipiramo prema danim psihološkim osobinama, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, no ono čemu ne pridajemo poveću pozornost jest koliko zapravo vizualni identitet i semiotičko značenje u modnom kontekstu djeluje na projekciju osobnog shvaćanja lika. Tada, prije nego li se set postavi i kamere pokrenu, na scenu nastupaju kostimografi i svojom „magijom“ grade vizualni identitet lika. Mnogo je velikih kostimografskih imena u Hollywoodu, no na žalost malo je medijskog prostora posvećeno tim umjetnicima. Međutim, danas ćemo izdvojiti 3 velike kostimografkinje koje su ostavile dubok utisak u Hollywoodu i velikim filmskim remek djelima.

 

1. SANDY POWELL(1) Yahoo
Veteranka filmske kostimografije, sa 3 zlatna kipića u svojoj kolekciji uz koje je bila nominirana još 12 puta za Oscara. Filmovima Zaljubljeni Shakespeare, Avijatičar i Viktorija: Život mlade kraljice odnijela je pobjedu 1998., 2004., te 2009. godine u kategoriji najbolje kostimografije.
Rođena je u Londonu gdje je pohađala jedan od najprestižnijih modnih fakulteta Central Saint Martins no nije zaradila diplomu, jer je zahvaljujući svom nevjerojatnom talentu zakoračila u poslovni svijet mode i do danas apsolutno izdominirala njime, u segmentu kostimografije prije svega.
Čestu suradnju ostvarivala je sa dobro poznatim Martin Scorseseom i to u čak šest filmova te sa Tod Haynesom u tri filma. Sigurno se svi dobro sjećamo Avijatičara i neodoljivog DiCapria uz rame Cate Blanchett kojoj je svaki outfit bio bolji od prethodnog. Zaslužen Oscar? Dapače. Oslikavanje Leonardovih likova se naravno nastavilo shodno suradnji sa Scorseseom tako da je još jednom svoj pečat dala filmovima Vuk s Wall Streeta, Pokojni, Otok Shutter te Bande New Yorka između ostalog.

(1) d232015. godinu obilježila je filmom Pepeljuga za kojeg se pripremala dvije godine, a zanimljivo je spomenuti da je plava balska haljina skrojena od mnoštva slojeva fine tkanine, korzeta i podsuknje, ali da bi se došlo do finalne verzije haljine, napravljeno je čak 9 različitih modela. Svaka haljina se sastojala od preko 240 metara materijala i 10 000 kristala koje je krojilo 18 krojača, a svaku haljinu se izrađivalo 500 sati. Formula za uspjeh? Rad, strast, ljubav i disciplina. Rezultat: dvije nominacije 2015. godine za Oscara u istoj kategoriji, za navedeni film te Carol.
Za kraj, Sandy zaslužuje dubok naklon dok mi priželjkujemo i radujemo se novim projektima ove modne vizionarke.

(2) btlnews2. COLLEN ATWOOD(2) Tumblr
Na drugom mjestu smjestila se još jedna renomirana kostimografkinja odnosno Collen Atwood. Kostimografkinja koja je zaslužila mjesto trona uz bok Sandy Powell. Rad Collen Atwood mogli ste opaziti u mnogim filmovima, a izdvojila bih Kad jaganjci utihnu, Planet majmuna, Snjeguljica i lovac, Turist, Portorikanske noći: dnevnik opijanja te Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta. Kao što se da primijetiti, u nekoliko navrata surađivala je s Tim Burtonom i Johnny Deepom, a posebice i sa zadovoljstvom izdvajam suradnju u filmu Edward Škaroruki, jer upravo Collen Atwood oslikala je lik Edwarda koji nas je očarao, ostavio bez riječi i porušio s nogu. Zahvaljujući tom remek djelu, suradnja Collen i Tim Burtona potrajala je sljedeća dva desetljeća.
Krunu njenog rada oslikavaju 3 zlatna kipića zahvaljujući filmovima Chicago, Sjećanja jedne gejše i Alisa u zemlji čudesa, uz još 11 nominacija za tu prestižnu nagradu Oscar.
Sada nam preostaje strpljivo čekati novi nastavak tj. Lovac i ledena kraljica za kojeg još jednom potpisuje kostimografiju.

(3) Everett Collection3. PATRICIA FIELD

Na trećem mjestu zablistala je legendarna Patricia Field, žena zaslužna za sva naša iščekivanja i čežnju gledajući kultnu seriju Sex i grad. Patricia Field tvorac je najpoznatijeg svjetskog modnog ormara za kojim su uzdisale žene diljem svijeta; ormara dobro poznate Carrie Bradshaw. Zanimljivo je napomenuti, bijela tutu haljinica koju u uvodnoj špici prpošno i u svom stilu iznosi Carry Bradshaw aka Sarah Jessica Parker, koštala je svega pet dolara i ispisala povijest poznatu kao Sex i grad. Zahvaljujući radu na ovom setu zaslužila je pet nominacija za Emmy od čega su joj dvije donijele pobjedu te šest nominacija za „Costume Designer Guild Awards“ s pet pobjeda.
Uz sex i grad, najveći medijski prostor ostvarila je radom na filmu Vrag nosi Pradu koji joj je priuštio nominaciju za Oscara 2006. godine. (3) CRAIG BLANKENHORN - NEW LINE CINEMA
Uz besprijekoran rezime poput ovoga možemo još samo nadodati stavku da je nepobjediva u kreiranju savršenog outfita te cjelokupnog ormara za svaku pripadnicu ljepšeg spola, jer tko je uspio ostati ravnodušan na sve očaravajuće stylinge Carrie Bradshaw?

Ivona Zorica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.