Belgija: zemlja dobrih okusa

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ako ste na prvu pomislili da je riječ o nekoj egzotičnoj destinaciji poput Tajlanda, prevarili ste se. Upoznajte Belgiju. Zemlju vrhunskih piva, čokoladnih slastica i lijepe srednjovjekovne arhitekture.

Nekoliko dana proljetnih praznika imala sam priliku provesti na zapadu Europe u belgijskom gradu Leuvenu, udaljenom 25 kilometara od glavnog grada Bruxellesa. Leuven ima oko 100 tisuća stanovnika, od čega su nešto više od pola studenti. Naime, riječ je o gradu s poznatim Katoličkim sveučilištem te je kao takvo jedno od najstarijih katoličkih sveučilišta u Europi. Uz to valja napomenuti da se u Leuvenu nalazi i tvornica poznatog piva Stella Artois. Što se tiče centra grada, krase ga srednjovjekovna arhitektura, uređene uličice, restorani, dućani i slastičarne, uglavnom ono što možete pronaći u svakom gradu. No u baš svakom gradu ne možete pronaći toliko pivnica i čokolaterija.

Foto: Anamaria Habunek

Bogatstvo okusa belgijskih piva
Da biste isprobali sva belgijska piva, zaista bi vam trebalo puno vremena. Naime, u Belgiji postoji čak 2500 različitih vrsta piva, od ekstremno kiselih preko slatkih do jako gorkih, a rade se po posebnim recepturama. Izdvojit ću neka koja sam uspjela probati. Kao meni najbolje, izdvojila bih pivo Barbar. Barbar je slatkasto pivo s okusom meda i 8% alkohola. Zbog nježnog okusa, zasigurno bi se dopala i onima koji nisu ljubitelji piva. Slatkasto pivo je i Karmelit tripel, kao i Lindemans s okusom višnje ili jabuke. Tu je i svijetlo pivo Westmalle triple također slatkastog okusa. Kao gorkasta piva izdvojila bih tamno pivo Westmalle Dubble, rezano Kwak te svijetla Duvel i Leffe. Sva ova piva flaširana su u bocama od 0,33l, a prosječan udio alkohola je 8,5%. Možete ih pronaći u gradskim pivnicama i pubovima gdje se cijene kreću od tri eura na dalje. No, u supermarketima ih možete kupiti i za jedan i pol euro, a postoje i specijalizirani dućani s istim cijenama, ali znatno većom ponudom. Stoga, guštanje u dobrom pivu vas i neće toliko koštati. No, dobra čokolada bi mogla.

Foto: Anamaria Habunek

Čokolada iznimno ukusna, ali skupa!
Posebnost kao i pivo ima i belgijska čokolada. Doduše, ona je jako skupa, ali i iznimno fina te drugačijeg okusa od onog na što smo navikli ovdje u Hrvatskoj. U Bruxellesu, gdje sam provela jedno poslijepodne, u jednoj od čokolaterija 100 grama pralina koštalo je oko šest eura. Čokolade s dodacima čak osam ili više. No, ako vam novčanik to ne dozvoljava, ne brinite. Ljubazno osoblje odmah na ulasku ponudit će vam da nešto probate i okusite taj poseban okus. U Leuvenu je nešto manje takvih mjesta, no cijene su iste,osim u supermarketu. Ipak, takve čokolade tamo ni ne možete pronaći.
Kako kažu Belgijanci, pivo ima posebno mjesto u njihovoj kulturi te su upravo ono i čokolada nešto po čemu su prepoznatljivi. Ako ste njihovi ljubitelji, putovanje u Belgiju zaista bi moglo biti prava poslastica za vaše nepce. Za mene je zasigurno bila.

Foto: Anamaria Habunek

Anamaria Habunek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.