Besplatnim programom HNK Zagreb obilježava Dan hrvatskoga baleta

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu raznovrsnim će programom obilježiti dvije svoje značajne obljetnice, Dan hrvatskoga baleta i 140. obljetnicu od nastanka ansambla Baleta HNK Zagreb.

Foto: hnk.hr

Foto: hnk.hr

U četvrtak, dan prije službenog obilježavanja Dana hrvatskoga baleta, HNK u Zagrebu pripremilo je poseban baletni program za sve ljubitelje baletne umjetnosti. Program će izvoditi članovi i solisti ansambla Baleta HNK-a, Natalia Horsnell, Guilherme Alves Gameiro, Asuka Maruo, Duilio Ingraffia, Catarina Meneses, Rieka Suzuki, Valentina Štrok i drugi. Baletani će program otvoriti kondicionim vježbama i jutarnjim pripremama kako bi zainteresiranoj publici pokazali kako svaki baletni plesač započinje svoj radni dan. Nakon toga slijede dijelovi iz baleta “Tamni pejzaži” Marjane Krajač na skladbu s albuma “Tiento de la Luz” Thomasa Koenera te dijelovi iz baleta “Labuđe jezero” P. I. Čajkovskog u koreografiji Iraida Lukašova i Leonarda Jakovine. Program će se izvoditi u dvorani središnje nacionalne kazališne kuće, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Foto: vijesti.rtl.hr

Foto: vijesti.rtl.hr

U petak će se na skupštini Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika obilježiti 140. obljetnica postojanja profesionalnog baleta u Hrvatskoj. 4. studeni obilježava se kao datum početka hrvatskoga baleta jer su na taj datum 1876. godine na praizvedbi opere Nikola Subic Zrinjski Ivana pl. Zajca na kazališnoj cedulji po prvi put navedena imena plesačica koje su izvodile baletne brojeve u toj operi. Na ovogodišnjoj će skupštini biti dodijeljeno priznanje maestru Miroslavu Salopeku za dugogodišnji dirigentski rad na baletnim predstavama te će biti održana promocija časopisa Književna revija s tematikom života i rada Mije Čorak Slavenske. Nagrada za izuzetan doprinos baletnoj umjetnosti ove godine bit će dodijeljena baletnoj umjetnici Đurđici Ludvig. Njezine najvažnije uloge su Julija u Romeu i Juliji, Giselle u istoimenom baletu, Jela u Đavlu u selu te Pepeljuga i Aurora u Trnoružici.

Arijana Tkalčec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.