BICIKLOM ZA ČIST ZRAK

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Globalni val mirnih prosvjeda protiv fosilnih goriva i njihove štetnosti za okoliš, započinje upravo u Hrvatskoj, a sve što Vam treba za sudjelovanje jest bicikl i malo dobre volje. Naime, Sindikat biciklista, Zelena akcija i Greenpeace Hrvatska organiziraju biciklijadu u Zagrebu koja će se održati danas, 12. ožujka s početkom u 16 sati.

Biciklijada predstavlja prvi masovni klimatski prosvjed na našim krajevima te početak cijelog niza nenasilnih događanja i akcija pod okriljem svjetskog projekta Break Free from fossil fuels. Slične prosvjedne akcije održat će se u više od 40 zemalja diljem svijeta s ciljem da se obustavi konzumacija fosilnih goriva koja uzrokuje klimatske promjene te šteti ljudskom zdravlju.

foto: www.facebook.com

foto: www.facebook.com

Štoviše, proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva dolazi do emisija štetnih plinova čime se zagađuju i zrak i okoliš, a što dovodi do smrti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš (EEA). Iz tog se razloga transport smatra globalnim ekološkim problemom, a rješenje za zabrinutost se vidi u obnovljivim izvorima energije.

“Vlade i korporacije i dalje dozvoljavaju korištenje fosilnih goriva koja uzrokuju promjenu klime, zagađuju okoliš, štete zdravlju … Tražimo hitan prijelaz s ugljena, nafte i plina na 100% obnovljive izvore energije” pišu organizatori biciklističke akcije. „Važno je pokazati da postoje alternative prijevoznim sredstvima koja koriste fosilna goriva i važno je pokazati da nas, biciklista u Gradu Zagrebu ima poprilično velik broj te da zaslužujemo normalnu prometnu infrastrakturu“ kaže Matija, student politologije, koji će danas sudjelovati u vožnji.

foto: www.newmatilda.com

foto: www.newmatilda.com

 

Vožnja će početi okupljanjem u dvorištu Tehničkog muzeja Nikole Tesle, a prva stanica je zgrada HEP-a pred kojom će se rasprostrijeti transparent dug 16 metara s zahtjevom vladajućima za hitan prijelaz na ekološki sigurnije i održive načine kretanja.

Okupljenu masu će pri završetku dočekati bubnjarska skupina Vibrica i Zli bubnjari ispred Kluba Močvara, a nastavak programa od 18 sati predvode glazbenici Sara Renar, Miki Solus i DJ Sergio. Svi  su dobro došli!

 

Karla Vidović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.