BIJELA ČAROLIJA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kako sam i sam jedan od ljubitelja kokosa i svega što ima veze s kokosom, odlučio sam ponešto napisati o tri kolača koja u sebi sadrže kokos. Jedan od njih je klasik, koji se godinama priprema u obiteljskim kućama za sve moguće blagdane. Drugi je vrlo jednostavan koji se može pripremiti uz bilo koju prigodu, bilo da se radi o obiteljskoj večeri, domjenku na poslu ili svadbi. Treći kolač, čiji se i naziv može povezati s dalekom nam Rusijom, je kolač koji sve oduševljava i ostavlja bez teksta.

Prvi kolač koji je postao i tradicionalan su čupavci. Za vrijeme zimskih dana i Božića može se pronaći u skoro svakoj kući. Vrlo jednostavan za pripremu. Potreban je biskvit koji se pravi od jaja, brašna, mlijeka, šećera te praška za kolače. No, ako želite drugačiji okus biskvita možete staviti i par žličica kave ili par žličica soka za razrjeđivanje ili umjesto mlijeka staviti tekući jogurt. Biskvit se stavlja u rastopljenu čokoladu za kuhanje te nakon toga u kokos. Nakon što se cijeli proces napravio stavlja se na hlađenje tokom otprilike jedne noći.

Drugi kolač koji je vrlo jednostavan za pripremu su kokosove kuglice. Smjesa je vrlo jednostavna te se priprema još brže od čupavaca. Stavimo u lončić čokoladu za kuhanje, šećer te margarin. Nakon što se to rastopilo stavljamo kokos, malo ruma te malo razmrvljenih keksiju te to sve promiješamo i ostavimo da se stvrdne. Kada se smjesa stvrdnula počnemo raditi kuglice, a unutar kuglica možemo staviti i nekakvo voće poput jagoda ili banana koja je nepogrešiv izbor uz kombinaciju s čokoladom. Nakon toga kuglice stavimo u hladnjak da se ohlade i očvrsnu.

 

Zadnji, ali ne i najgori od ova tri kolača su ruske kape iliti šubare. Ovaj kolač je mrvicu kompliciraniji od ostalih jer kada se biskvit napravi treba od njega napraviti manje krugove. Nakon toga te krugove treba povezati kremom te vanjsku stranu obložiti kremom koja se nakon toga obloži kokosom. Na vrh samog biskvita ide rastopljena čokolada, potom kolač ide na hlađenje.

 

Sva tri kolača sam pronašao u jednoj staroj skoro raspadnutoj majčinoj bilježnici gdje bilježi sve recepte, bilo da je riječ o kolačima ili jelima s mesom. Detaljniji recepti ovih kolača se mogu pronaći na internetu ili ih čak možete pronaci u malim bilježnicama svojih majki. Ovoj bijeloj kokosovoj čaroliji ne mogu odoljeti ničija usta, pa tako ni vaša.

 

Željko Gavranić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.