Bitcoin – digitalni novac

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Ivona Magdić

Ivona Magdić

Bitcoin je prva nezavisna decentralizirana digitalna valuta s kojom upravljate u potpunosti preko interneta. Jednostavan je za korištenje, nema troška za korištenje i niske su naknade za transakcije. Osoba pod pseudonimom Satoshi Nakamoto izumila je i prvi put objavila bitcoin softver 2009. godine. Na početku je djelovao putem mailing liste, a krajem 2010. predstavlja se široj zajednici. Do nedavno se nagađalo tko stoji iza ovog pseudonima, a zasluga je bila pripisana brojnim znanstvenicima diljem svijeta. No, prije nekoliko dana australski kompjuterski znanstvenik Craig Wright priznao je da je on zaslužan za izum bitcoina.

Bitcoin je u potpunosti nezavisan od banaka i njegova vrijednost formira se na tržištu, na temelju zakona ponude i potražnje. Također, oni se proizvode od strane korisnika bitcoin mreže. Proizvođači bitcoina nazivaju se rudari. Oni imaju dvije zadaće. Prva je proizvodnja bitcoina, a druga verifikacija transakcija. Rudari su nagrađeni novim bitcoinima nakon što verificiraju transakciju. Još jedna zanimljiva karakteristika bitcoina jest da je softver u potpunosti otvoren javnosti i bilo tko može pregledati njegove kodove. Nitko ga u potpunosti ne posjeduje niti kontrolira.

bicoinspace.net

bicoinspace.net

Kako kupiti bitcoine? Vrlo jednostavno. Instalirate bitcoin digitalni novčanik, otvorite račun i kupujete bitcoine od drugih korisnika na mreži koji ih žele prodati. Razmjena bitcoina je isključivo između korisnika na mreži.

Bitcoini su kao valuta prihvaćeni diljem svijeta, a njihova trenutna vrijednost iznosi $449. Rudarenje odnosno proizvodnja bitcoina navodno prestaje kada se proizvede 21 milijun bitcoina. Tako da uložite dok cijena još nije drastično skočila jer nakon toga počinje samo trgovanje među proizvedenim bitcoinima.

Ivona Magdić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.