Bjeloglavi sup postaje kritički ugrožena životinja?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Loše vijesti stižu sa otoka Krka točnije iz mjesta Punat gdje su u samo dva dana pronađena dva uginula bjeloglava supa. 

Obje ptice su pale tijekom leta te su uginule u grčevima, pri čemu je prvom supu iz kljuna izlazila pjena.  Zbog sumnje u moguće trovanje ove zakonom zaštićene ptice Državno odvjetništvo pokrenulo je hitnu istragu.

Upravo su zbog vrlo kratkog vremenskog perioda između uginuća ptica volonteri centra za zaštitu ptica grabljivica Grifon zaključili kako su bjeloglavi supovi otrovani. Ukoliko se snjihove sumnje obistine to će biti prvi slučaj trovanja nakon 2000. godine. Tada je otrovano 90 posto populacije krčkih supova.

Zahvaljujući volonterima populacija bjeloglavih supova na Krku obnovila se sa 3 na 30 parova. Ornitolog dr. Goran Sušič navodi da je do ponovnog trovanja došlo zbog pojave čagljeva na otoku Krku koji su ove zime jednome ovčaru poklali 50 ovaca.

GEA_Bjeloglavi-2“Ovo je postalo opasno jer je 2012. godine na cijelom Kvarneru izbrojan 141 par, a već 2014. bilo ih je svega 110. Od tada nema podataka jer je država iz nekog razloga prestala sufinancirati prebrojavanje. Ako se ispostavi da je broj parova pao ispod 100, što je vjerojatno, bjeloglavi sup će od ugrožene pasti pod kategoriju kritično ugroženih životinja!” navodi Sušić.

Do zabrinutosti za očuvanje ove ptičje vrste došlo je samo nekoliko dana nakon što su Nacionalni park Krka i Centar za zaštitu ptica grabljivica Grifon potpisali ugovor o uspostavi hranilišta za supove unutar parka.

Tom prilikom dr. Sušić je izjavio da bi se otvaranjem hranilišta na Krki i u Parku prirode Učka značajno povećala šansa za opstanak supova u Hrvatskoj.  Također, znanstvenici su istaknuli da bi ukoliko se uspostave oba hranilišta,  u Hrvatskoj za 10 godina živjeti oko 600 supova. No, zbog trenutačne situacije na otoku Krku postavlja se pitanje koliko je ova procjena točna.

Ana Imbriovčan

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.