Blade runner 2049

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Gledajući kalendar filmova za tekuću godinu, kako izdanih, tako i nadolazećih, prosječni filmoljubac s razlogom bi mogao pomisliti kako je upao u vremenski stroj. Star Wars, Jumanji, It, Trainspotting i Blade runner – filmovi koji su se svojevremeno smatrali pionirima na polju svojih žanrova ove godine mahom su dobili svoje nastavke ili rebootove. Mnogi se zato s pravom pitaju ponestaje li Hollywoodu ideja ili koriste li stare formate kako bi zagarantirano privukli publiku u kina, već samim imenom, ako ne i kvalitetom.

Vjerujem da kada bi ste se vratili u 1983. godinu i rulji okupljenoj ispred dvorane u kojoj će se prikazati posljednji nastavak Star Wars sage rekli, kako ne samo da će za 20 godina snimiti još tri, nego da će nakon toga prava na daljnju mužnju dobiti Disney  – da bi Vas propisno ismijali. No, iz te crne statistike izvlače nas neki drugi Sci-fi filmovi, malo manje reciklirani.

Jedan od njih je i novi Blade Runner 2049, koji je nedavno izašao u svjetska kina. Tematski nasljednik kultnog filma s Harrison Fordom u glavno ulozi baca nas u isti onaj kišni svijet iz orginala, samo ovaj put 30 godina kasnije. Ovaj puta glavnu ulogu nosi Ryan Gosling, kanadski glumac poznat po filmovima kao što su Drive, A Place beyond the pines te LaLa Land (uz mnoge druge) čija se hladna i minimalistička gluma odlično uklapa u mračnu i misterioznu priču o svijetu industrije i replikanata. Audio-vizualna poslastica stvorena je za velika platna i ozbiljno ozvučenje te se igra osjetilima gledatelja na način koji u velikoj mjeri podsjeća na original. Vješta uporaba pozadinskih zvukova pridonosi ugođaju, a kontrasti boja na momente odaju dojam nepomične slike. Za glazbu u filmu zaslužan je Hans Zimmer u suradnji s Benjamin Wallfischom, a zanimljivo je čuti kako se jedan od nekolicine «velikana» Hollywoodskog soundtracka nosi s izazovom koji mu je postavio veliki Vangelis.Osim Goslinga, film vrvi zvučnim imenima kao što su Jared Leto, Robin Wright te prije svega Harrison Ford.

Premda će zagriženi fanovi orginalnog Blade Runner-a sigurno naći pokoju manu u filmu, kada ga se stavi uz bok nekim drugim recentnim rebootovima, film zasigurno zaslužuje da ga se pogleda. Pripremite se na gotovo tri sata kišne fantastike, opremite kokicama i dajte starom Fordu još jednu priliku.

Filip Bahun

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.