BLISKI SUSRETI– Oumuamua iz dalekog svemira

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: Getty Images

 

Prošlo su samo dva mjeseca otkako su astronomi najprije primijetili dugačak, naizgled tanak objekt koji se kretao svemirom, iz smjera koji bi mogao značiti samo jednu stvar – ne dolazi iz našeg Sunčevog sustava.

 

Neobičan objekt prozvan je Oumuamua, ali znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni što je točno taj objekt. Prošli su tjedan istraživači Green Bank opservatorija u Zapadnoj Virginiji provjerili je li riječ o nebeskom svemirskom brodu, ali nisu pronašli ništa umjetno u tom čudnovatom obliku. To ne znači da objekt ne ostaje neobičan i tajanstven. Još uvijek ne znamo od čega se sastoji.

 

Novi članak objavljen ovog tjedna u Nature Astronomy predstavlja neke intrigantne ideje. U početku, astronomi su mislili da bi Oumuamua mogla biti kometa od leda. Ali, za razliku od kometa, nije za sobom ostavljala tragove plina i prašine. Mislili su da bi objekt mogao biti sličniji asteroidu, čiji je sastav pretežito načinjen od metala i kamena umjesto leda, a vjerojatno nastaje u toplom unutarnjem području udaljenog Sunčevog sustava umjesto na ledenim vanjskim granicama.

 

Ovo novo istraživanje, međutim, sugerira da Oumuamua može imati zamrznutu jezgru, okruženu ugljikovim omotačem koji je mekan gotovo poput zemaljskog blata.  Istraživači su nastavili pregledavati podatke koje su uspjeli sakupiti, a i dalje promatraju kako se objekt kreće u našem kutku svemira.

 

Alan Fitzsimmons, glavni autor novog znanstvenog rada, kaže da još uvijek nisu sigurni kakve je teksture ili karakteristika taman, crvenkast materijal. Ali njegovi kolege i on misle da je vanjski sloj vjerojatno nastao kao organski led pod bombardiranjem kozmičkog zračenja tijekom milijuna godina u međuzvjezdanom prostoru.

 

Premaz je narastao u periodu od oko 100 milijuna godina, postajući oko pedeset i pol puta deblji. Danas dovoljno robusno štiti ledeno srce od topline zvijezda poput našeg Sunca , čak i kad prolazi unutar orbite Merkura.

 

„Unutrašnja temperatura nikada nije dovoljno visoka da se otopi led, iako je prošao blizu našeg sunca“, rekao je Fitzsimmons u e-poruci. „To ne znači da definitivno postoji ledena jezgra, ali ako postoji led može preživjeti.“

 

Fitzsimmons se nada da će on i kolege istraživači uskoro moći koristiti Large Synoptic Survey Telescope (trenutno u izgradnji u Čileu) kako bi pronašli više predmeta poput Oumuamua i da će tada svemirski teleskop James Webb (koji će vjerojatno biti pokrenut 2019. godine) i drugi veliki opservatoriji moći detaljno proučiti takve i slične objekte.

 

Tin Junušić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.