Bliži li se ISIL-ov konačan pad? Pala sirijska prijestolnica Islamske države

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bitka koja bi mogla označiti konačan pad Islamske države je završena. Sirijske milicije objavile su kako je grad Raqqa oslobođen od terorista, te kako je bitka za taj grad gotova. Taj grad poznatiji je kao prijestolnica ISIL-a za Siriju, a proglašen je takvim 2014. godine. Te iste godine, pripadnici Islamske države su tamo organizirali i parade na kojima su pokazivali moć svoga kalifata. Danas Raqqa proživljava istu sudbinu kao i irački Mosul iz kojega se ISIL povukao u obližnju pustinju.

 

U utorak u kasnim večernjim satima, Sirijske demokratske snage, savez kurdskih i arapskih milicija osvojile se tamošnju bolnicu. Tamošnji glasnogovornik saveza kurdskih i arapskih milicija rekao je kako sada samo slijedi istjerati još nekoliko manjih džihadističkih ćelija te razminirati grad.Agencija AFP prenosi kako je jedan dio džihadista evakuiran sa svojim obiteljima, dok je njih tristotinjak ostalo braniti Raqqu. Posljednji dio operacije oslobođenja ovog grada započeo je u nedjelju. Od početka samih bitaka poginulo je više od 3200 ljudi. Novinska agencija Reuters prenosi kako snage kurdskih vojnih snaga slave na glavnom trgu, a tamošnja zastava ISIL-a je skinuta i zamijenjena.

Izvor: Pixabay.com

 

Kada je ISIL 2014. godine osvojio Raqqu i proglasio svoj kalifat, započeo je njihov teror.

Odrubljivanje glava stranih državljana, kamenovanje, ubijanje homoseksualaca samo je dio strahota koje je činila ova skupina. No, ISIL još nije u potpunosti poražen. Njihovi borci u posljednjih nekoliko  mjeseci konstantno gube svoje položaje, zahvaljujući međunarodnoj koaliciji SAD-a. I Rusija je ta koja je uključena u borbu u Siriji. Oni su uz pomoć sirijskog režima uspješno zauzeli jedan dio Raqqe.

 

Ova komplicirana situacija u Siriji izrasla je u krizu na Bliskom istoku 2011. godine. Tada je održan niz protuvladinih prodemokratskih prosvjeda na koje je predsjednik Bashr al-Assad odgovorio slanjem vojske. Rat je postao sve složeniji, uplitale su se strane zemlje te mnoge džihadističke skupine, sirijski teritorij se mrvio, a milijuni Sirijaca izbjegli su i milijuni raselili po cijeloj Europi. Do sada rat u Siriji je odnio više od 330.000 života.

Domagoj Grbeš

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.