Bob Dylan osvojio Nobelovu nagradu za književnost

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bob Dylan dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Objavio je to prije nekoliko dana Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Iako je Dylan inače poznatiji kao američki glazbenik, ove godine nagradu je zaslužio na temelju svog literarnog rada, to jest zbog „uvođenja novog pjesničkog izraza u američku književnost“, stoji u objašnjenju Švedske akademije koja dodjeljuje nagradu.

foto: independent.co.uk

foto: independent.co.uk

The Guardian prenosi da se Bob Dylan ne odaziva na pozive i mailove Švedske akademije otkako je objavljeno da je on ovogodišnji dobitnik te je još uvijek upitno hoće li se pojaviti na samoj dodjeli koja će se održati 10. prosinca ove godine.

Nobelova nagrada

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija. Nagrada postoji od 1901. godine, a do sada ih je dodijeljeno 109 od čega je samo 14 njih pripalo ženama.
Alfred Nobel nagradu za književnost osmislio je kao nagradu za „najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima“.
Osim ove, Nobelova nagrada dodjeljuje se i za postignuća u fizici, kemiji i medicini te za mir, a od 1969. i za ekonomiju.
Dobitnicima se na dodjeli uručuju diploma, medalja i novčana nagrada od 825 tisuća eura. Na medalji su latinskim ugravirane riječi koje znače „oni koji su svojim znanjem život na zemlji učinili boljim“, a potječu iz Vergilijeve Eneide.

O Bobu Dylanu

Ovoj rock legendi i ikoni glazbe i umjetnosti pravo ime je Robert Allen Zimmerman. Rodio se 24. svibnja, 1941. godine u Minnesoti. Bob Dylan je pjevač, gitarist, svirač usne harmonike i klavira, skladatelj, pjesnik i pisac i ne staje samo na tome. U karijeri je objavio više od četrdeset albuma te je osvojio mnogobrojne nagrade i ušao u Dvoranu slavnih rock and rolla. Iako ima 75 godina, ovaj umjetnik još uvijek stvara i ima mnogo toga za ponuditi.

Silvija Vuković

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.