Bob Dylan popustio nakon tri mjeseca

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dylan preuzeo Nobelovu nagradu u Stockholmu

Jedan od najvećih glazbenika, Bob Dylan, konačno je dobio apsolutnu potvrdu svoje umjetnosti. Osvojio je Nobelovu nagradu za književnost. Nagradu je osvojio još prošle godine, međutim na dodjeli se nije pojavio zbog, kako kaže, neodgodivih obaveza.

foto: www.commons.wikimedia.org

foto: www.commons.wikimedia.org

Nikada se nisam imao vremena zapitati jesu li moje pjesme književnost i zato zahvaljujem švedskoj akademiji na tome što je uzela vremena da razmotri to pitanje i što je na posljetku tako divno odgovorila.“ izjavio je Dylan i konačno odlučio uvrstiti preuzimanje Nobelove nagrade u svoje neodgodive obaveze. Naime, preuzeo ju je 1. travnja uoči svoga koncerta u Stockholmu, čak tri mjeseca nakon što mu je ista dodijeljena. On je tada u svoje ime odlučio poslati poznatu glazbenicu Patti Smith koja je umjesto njega i njegova govora izvela njegovu pjesmu „ A Hard Rain’s A- Gonna Fall“. Priznala je kako je bila iznimno nervozna.

foto: www.commons.wikimedia.org

foto: www.commons.wikimedia.org

Stalna tajnica Švedske akademije Sara Danius rekla je kako će uručenje nagrade legendarnom sedamdesetpetogodišnjaku biti održano u uskom krugu te kako govor nije predviđen. Doduše, vjeruje se kako će snimka govora biti poslana u Švedsku akademiju jer će u suprotnom Dylan ostati bez osam milijuna švedskih kruna ( 6,2 milijuna kuna) nagrade.

Činilo se da ne može biti popularniji nego što već jest no čini se da je sve moguće. Tako je, nakon objave o Nobelovoj nagradi knjiga „ The lyrics: 1961- 2012“ postala najprodavanija knjiga na Amazonu. Sa 73.543. mjesta skočila je na 209. mjesto gotovo odmah. Dylanove „Kronike“ također su sa 15.690. mjesta u istom razdoblju skočile na 278. mjesto i do kraja dana bile rasprodane. Prodaja albuma također je znatno porasla, a slušanost njegovih pjesama skočila je za nevjerojatnih 512 posto. Ako ništa drugo, Nobelova nagrada još uvijek zadržava svoj kredibilitet što se nažalost ne može reći za neke, nekad prestižne, hrvatske nagrade.

Lana Radišić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.