Boli Me – pričamo o mentalnom zdravlju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U zadnje vrijeme se sve češće govori o mentalnom zdravlju, ali i o porastu mentalnih bolesti u našem društvu. Ipak, i dalje su prisutne stigme. „Što će drugi reći ako saznaju da ja posjećujem psihijatra?“ Kako to da je lakše reći moram kod stomatologa izliječiti karijes, a teže govoriti o našim osjećajima i mislima, o onome zašto se osjećamo loše?

Baš zbog poticanja dijaloga o mentalnom zdravlju i stavljanje te teme u javni prostor pokrenuta je nezavisna umjetnička inicijativa Boli Me kao podrška mentalnom zdravlju mladih. Inicijativa je pokrenuta 2014., a čini ju kreativni kolektiv – Marina Vitković, Adrian Pezdirc, Draga Komparak i Judita Gamulin – profesorica filozofije, akademski glumac, industrijska dizajnerica, filmska redateljica. Početkom 2018. dobili su stručnu podršku i ostvarili suradnju s diplomiranim psiholozima Mirandom Novak i Mihaelom Kozinom.

Njihov cilj jest poboljšati područja prevencije, a to najviše rade kroz kontinuirane kampanje na svim platformama. Aktivni su na web stranici, Instagramu i Facebooku, a nedavno su pokrenuli genijalne desetominutne video- intervjue na YouTube-u gdje se dotiču pitanja što uopće je mentalno zdravlje, kako se nositi s pritiskom na uspjeh, postoji li lijenost, kako društveni mediji utječu na nas te mnoga druga pitanja povezana uz samo umijeće življenja.

ŠTO KADA NAM NEŠTO NEDOSTAJE?

Često vidimo da se na internetu, ali i u priručnicima piše o tome kako biti i ostati sretan? Je li zapravo nužno da moramo biti stalno sretni i da si na neki način stavljamo pritisak na to?

Ne.

Ono o čemu se govori u Boli Me video razgovorima jest da je bitno da proživljavamo cijeli spektar emocija. Sreća je samo jedan od osjećaja koji kratko traje. Problem nastaje kad nam se javlja osjećaj kao da nam nešto fali. Imamo sve, obitelj, prijatelje, dom, novac – a opet, nismo sretni. Ne živimo život u svojoj punini.

Mihael Kozina kaže: „Važno je da pojedinac živi život punim plućima, da može iskoristiti sve svoje potencijale. U stvari, da se osjeća dobro adaptirano na sve ono što život donese.“

DRUŠTVENI MEDIJI – Zašto nam je tuđe uvijek bolje?

Dnevno provodimo po nekoliko sati na društvenim mrežama, a često uspoređujemo vlastiti život s tuđim. „Zašto on/ona ima toliko toga, a ja ne? Gle kako on/ona to bolje napravi od mene“ samo su neke misli koje nam kolaju glavom. Čak i u trenutku vlastitog ponosa zbog nečega što smo sami napravili, to fotografirali i objavili na društvenim mrežama znamo sebe sabotirati i osjećati se loše jer se uspoređujemo.

Ono što kaže psihoterapeutkinja Miranda Novak je da društvene mreže često postanu mjesto gdje odlazimo kako bi pobjegli od sebe i takvih misli. Ali, ono što je potrebno jest znati da se ne možemo svima sviđati, ponekad je bolje ne izgubiti se u društvenim mrežama nego pustiti taj osjećaj kako bi na kraju dobili odgovore odnosno krenuli raditi na procesu prihvaćanja sebe.

Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jedna osoba od njih trinaest boluje od anksioznosti na globalnoj razini. Osim toga, godišnje oko 1 milijun ljudi oduzme vlastiti život. Važno je educirati i razgovarati o temama duševnih poremećaja, posebno kod mladih koji su izloženi velikom riziku obolijevanja. Ako se vi ili netko koga znate osjeća loše – potražite pomoć.

Ova inicijativa je prvi ovakav pristup educiranju o duševnim problemima u Hrvatskoj. U nastavku možete pogledati prvu epizodu razgovora.

(izvor: bolime.hr)

https://www.youtube.com/watch?v=9szhmjERODM

 

Mihaela Mihalec

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.