Bolje plaće za liječnike?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
medic-563425_960_720

Foto: pixabay.com

Na tematskoj raspravi saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku posvećenom utjecaju manjka liječnika na funkcioniranje zdravstvenog sustava, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako će do kraja godine biti donesen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Novi zakon bi trebao omogućiti da liječnici koji rade više budu bolje plaćeni, što bi trebao biti najbolji način da se zadrže najbolji liječnici koji više neće imati potrebu odlaziti u Dansku, Irsku i druge zemlje.

Odlazak liječnika je ozbiljan problem jer su hrvatski liječnici kvalitetni te njihova znanja i vještine trebaju cijeloj Europi, stoga im nude bolje uvjete nego što im trenutno Hrvatska može financijski ponuditi

, rekao je Kujundžić.

Na razini Ministarstva i Vlade pokušavamo s lokalnom upravom dogovoriti određene materijalne beneficije u smislu zaposlenja supruge ili supruga, dobivanja povoljnih kredita, možda i stanova i kuća, zemljišta

, te dodaje da neke lokalne samouprave već nude stanove liječnicima kako bi došli raditi kod njih.

Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore izjavio je:

HLK je do danas izdala 1301 potvrdu za odlazak iz Hrvatske, a u tri i pol godine otišao je i nije se vratio 551 liječnik. To je pitanje od nacionalnog interesa pa treba osmisliti kvalitetnu državnu politiku koja u sinergiji s lokalnom politikom jedina može naći rješenje za taj problem.

Goluža također poručuje kako je cilj Hrvatske liječničke komore omogućiti liječnicima pravno siguran okvir za kvalitetan rad u Hrvatskoj te ostvarivanje njihovih profesionalnih ambicija.

Hrvatskoj nedostaju liječnici

Više od polovice liječnika koji su napustili zemlju su u dobi od 24 do 47 godina. S obzirom na to da je prosječna dob hrvatskog liječnika 50 godina, u idućih 10 godina u mirovinu će otići gotovo 3700 liječnika.

Hrvatska ima manje liječnika od prosjeka Europske unije, te joj trenutno nedostaje 2125 liječnika, od kojih se na burzi nalazi njih 14, rekao je Goluža. Niska cijena rada, koja iznosi 64 kune po satu, veliki broj prekovremenih sati koje moraju odraditi, koji godišnje po liječniku dosežu i po 180 dana, sve su to činjenice koje pridonose odlasku liječnika, nadodaje.

Siniša Varga (SDP), bivši ministar zdravstva, podsjetio je kako su prije izbora sve stranke obećavale mjere za ostanak liječnika u domovini, između ostalog i stranke koje su sada na vlasti.

“Prošlo je 200 dana od dolaska nove Vlade i vrijeme je za konkretne poteze prema liječnicima. Mi kao oporba ćemo podržati svaki prijedlog za poboljšanje položaja liječnika u hrvatskom društvu, uključujući i strukovni kolektivni ugovor, koji je obećao Most”, izjavio je Varga.

Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, ističe kako liječnicima treba omogućiti bolje uvjete rada, a jedan od pomaka bio bi davanje koncesija svim liječnicima koji to žele. Kaže da bi to bio motiv mladim liječnicima da ostanu u obiteljskoj medicini.

Arijana Petek

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.