Bolji i zdraviji sastojci za podizanje koncetracije od kave

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svi smo već upoznati s učestalim mukama tijekom ispitnih rokova. Od kave vam se polako počinje dizati želudac, energetski napitci su skupi i nisu toliko zdravi, a nedostaje vam ideja što drugo upotrijebiti kako bismo se što bolje pripremili za ispit i održali koncetraciju do dugo u noć. Kao za sve, tako i za podizanje kocetracije postoji puno zdravija i učinkovitija alternativa od pomahnitalog ispijanja nebrojenih šalica kava. Ovim napitcima, osim što ćete uspjeti podići koncetraciju i razbuđenost, doprinjet ćete svojem tijelu i vitalnosti obzirom da su ovi napitci poznati kao zdrav način ubrzavanja metabolizma i očuvanja vitkog tijela.

  1. Zeleni čaj

Svima nam je već poznat zeleni čaj po velikom broju svojih kvaliteta. Odličan izvor šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini kojih ima više no sam crni čaj. Isto tako, zeleni čaj sadrži alkaloide poput kofeina koji mu daje stimulirajuća svojstva. Prednost ovog napitka je što bez obzira koliko šalica popijete, ali naravno imajte na umu da uvijek treba biti umjeren, ne pada teško na želudac i ne stvara osjećaj mučnine kao što zan bit slučaj s kavom. Dapače, zeleni čaj daje vam osjećaj lakoće i ugode. Osim bogatstva kofeina i ostalih kvaliteta, zeleni čaj, na duge staze, odličan je borac protiv karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Flickr.com

 

  1. Matcha prah

Matcha prah mljeveni je prah listova zelenog čaja, a potječe iz Japana gdje se koristi za pripremu čaja ili kao sastojak u receptima. Koristi se kao napitak, ali isto tako se vrlo često upotrebljava kao sastojak za fine kolačiće, torte, specijalitete i zdrave smoothije. Ponešto je skuplja, ali i kvalitetnija, verzija zelenog čaja. Kao takav obiluje kvalitetama kao što su prirodni antioksidansi, prirodni je dodatak za mršavljenje, omogućuje pH ravnotežu i detoksikaciju organizma, te je odlična alternativa kavi bez osjećaja nervoze i podiže raspoloženje. Zanimljivost ovog napitka je što ima učinak kao i kava, gotovo i bolji, ali kofein u organizam ne ulazi ubrazno i naglo već postepeno, te se isto tako postepeno razgrađuje zbog čega će vas držati uistinu dugo razbuđenima. Matchu prah osim za razbuđivanje možete koristiti za detoksikaciju, ubrzanje metabolizma, smanjenje kolesterola, zaštitu od bolesti i podizanje raspoloženja.

 

  1. Voda s limunom i đumbirom

Također, kao i prethodna dva napitka ima dvojaku ulogu- pomaže zdravlju vašeg tijela i podiže razinu razbuđenosti. Voda, sama po sebi, ukoliko ju pijete u većim količinama, odličan je pomagać u vitkosti, ali i održavanju bistrog uma. Đumbir je sastojak koji je odličan izvor sastojaka potrebnih za održavanje jakog imuniteta, a limun zahvaljujući bogatsvom vitamina C, ne samo da vam daje potrebne vitamine, podiže imunitet već vas na prirodan i postepen  način razbuđuje. U ovaj napitak, ovisno o preferencijama, možete ubaciti i krište svježeg krastavca kako bi dobili pravi detox napitak koji će vas održati svježima i razbuđenima. Isto tako, valja napomenuti da je ovaj napitak bolje konzumirati ujutro kada je i najučinkovitiji za vaš organizam, a u kasnijim satima popiti nešto bogato kofeinom kao na primjer zeleni čaj.

Izvor: Flickr.com

  1. Sok od cikle

Cikla je jedna od željezom najbojatijih vrsta povrća. Upravo je željezo to koje je zaduženo za protok kisika do mozga, te ako mozak nema dovoljno kisika on nam daje znakove umora i tromosti. Zahvaljujući održavanju visoke razine željeza u krvi, mozak će zaprimati više kisika, a vi ćete dakako biti manje umorni! Ukoliko niste obožavatelj okusa cikle, u sok možete dodati mrkvu i jabuku čime ćete uvelike poboljšati okus napitka, ali i osigurati bolje funkcioniranje mozga, jer upravo ta kombinacija poboljšava koncetraciju i memoriju.

P.S. i ovaj napitak je odličan za vitalnost tijela obzirom da je bogat energijom, ali niskokaloričan.

Izvor: Flickr.com

 

  1. Ledeni čaj s limunom i timijanom

Odličan napitak za nadolazeće tople dane. Ovaj napitak će vam popraviti raspoloženje, ojačati imunološki sustav i osigurati energiju za ostatak dana. Sastojci koji su vam potrebni su crni čaj, grančica timijana, prstohvat cimeta, limun, šalica vode i šećer po potrebi (bilo koja druga vrsta sladila). Nakon što skuhate crni čaj u šalici vode dodat ćete preostale sastojke u čaj i pustiti da malo odstoji (cca. 5 minuta). Već spomenuti vitamin C pomoći će vam da se razbudite, crni čaj osigurat će vam dozu kofeina, a ostali sastojci osim što su zdravi i dobri za metabolizam poboljšat će okus vašeg napitka.

Izvor: Flickr.com

 

Eto ga, to je sva mudrost. Sada se s lakoćom možete odreći kave koja vam je, vjerojatno, već počela izlaziti na uši. Pripremite neki od navedenih napitaka te uživajte u okusu i rezultatima, a isto tako i vaše tijelo će vam biti zahvalno. Obzirom da su navedeni sastojci svi prirodnog podrijetla ne morate se brinuti za njihovu štetnost, ali svakako imajte na umu da je umjerenost vrlina!

 

Emilija Nović

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.