BOŽIĆNA JELA DILJEM SVIJETA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svatko od nas među prvim asocijacijama na Božić razmišlja o hrani i kolačima. U Hrvatskoj, ovaj blagdan obilježavamo slično kao u ostalim zemljama našega podneblja. Za Badnjak se na stolu obično nalazi riba, morski plodovi i ostala posna jela poput salata, a za Božić se jede nekakvo pečenje. Upustite li se i sami u istraživanje, otkrit ćete dosta zanimljivih tradicionalnih božićnih jela diljem svijeta. Neka su više, a neka manje primamljiva. Mi vam donosimo samo nekoliko primjera.

 

VENEZUELA

Izvor: alegriapartydesign.com

Hrana ima vrlo važu ulogu u božićnoj tradiciji ove zemlje. Najvažnije božićno jelo je hallacas ili tamales, odnosno mesna pita s kukuruznom korom koja se kuha nekoliko sati umotana u listove banana. Punjenje za ovu pitu radi se od mesa, grožđica, maslina, zelene i crvene paprike i ukiseljenog povrća. Ostala tipično božićna jela u ovoj zemlji su: pan de jamon (kruh punjen kuhanom šunkom i grožđicama) te dulce de lechoza (hladni desert od zelene papaje i smeđeg šećera).

 

ŠVEDSKA

Izvor: studentblogsusb.wordpress.com

Božićni stoj u Švedskoj naziva se Julbord, a na njemu se tradicionalno servira Dopp i grytanu (uranjanje u kotao). Naime, radi se o umakanju velikih komada kruha u juhu od šunke. Osim toga, na švedskom božićnom stolu uvijek se nalazi kuhana šunka glazirana jajima, mrvicama kruha i senfom. Uz to pije se kuhano vino odnosno Glogg.

 

GRENLAND

Izvor: www.travelkhana.com

Jelo koje obilježava Božić u ovoj zemlji naziva se mattak, a radi se o sirovoj kitovoj koži i masti u ribljem ili kitovom ulju. Navodno ima okus poput svježeg kokosa. Drugo tradicionalno božićno jelo u ovoj zemlji je kiviak koje se priprema tako što se nekoliko mjeseci prije Božića meso njorke (mala arktička ptica) umota u kožu od tuljana te se zakopa u zemlju. Pred Božić, kada se krene raspadati, servira se kao delikatesa.

Božićna tradicija na Grenlandu posebna je i po tome što na Božić uvijek muškarci serviraju jelo i služe ženama jer je tijekom Božića posebno naglašeno da trebaju brinuti za svoje žene.

 

NJEMAČKA

Izvor: www.coolstuff.de

U Njemačkoj se na Božić servira pečena guska i crveni kupus, a vjeruje se u legendu koja kaže da će demoni progoniti one koji ne jedu dobro na božićnu večer. Najvažnije obilježje gastro tradicije u Njemačkoj je Pfefferkuchenhaus, odnosno kuća od medenjaka dekorirana šećerom u prahu i slatkišima. Izgleda slatko, a sigurno je takvog i okusa.

 

JAPAN

Izvor: en.wikipedia.org

Zanimljivo je istaknuti da se u Japanu, budući da Božić tamo nije tradicionalni blagdan, na Božić tradicionalno ide ručati u KFC, do mjere da je potrebno unaprijed rezervirati mjesto. To je navodno posljedica marketinškog trika, odnosno utjecaja reklama zbog kojih su stanovnici te zemlje povjerovali da se u zapadnim zemljama na Božić konzumira upravo hrana iz ovog lanca brze prehrane.

 

Tea Čakalić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.