Budućnost Agrokora je i budućnost Hrvatske

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Iako je Todorićevo carstvo godinama bilo izloženo kritikama, uglavnom zbog odnosa prema radnicima, pravi slom najvećeg koncerna u Hrvatskoj krenuo je izjavom ruskog veleposlanika Anvar Amizova 10. Veljače. Ruski veleposlanik tada je izjavio kako Rusija više neće kreditirati Agrokor, od tog trenutka kriza unutar koncerna postala je javno pitanje i javni problem – postalo je jasno da je Agrokor pred bankrotom.

Vladini ekonomski stručnjaci naglasili su kako pad Agrokora znači i gubitak velikog broja radnih mjesta, pad BDP-a, nešto što si Hrvatska ne može dopustiti. S obzirom na situaciju, Vlada je krenula u borbu za spas Agrokora. Osoba koja je trebala vući konce, ministar financija Zdravko Marić izravno je povezan s Agrokorom, stoga je potpredsjednica Martina Dalić preuzela vodeću ulogu.

Lex Agrokor

Budući da vlasnik Agrokora, Ivica Todorić nije davao nikakve izjave, niti je donosio ikakve odluke, već je pustio da tvrtka tone sve dublje, Vlada je preuzela konce u svoje ruke. Ipak, zbog pomalo nespretne i nejasne komunikacije, te zbog šutnje od strane uprave tvrtke pred bankrotom, Vlada je bila izložena kritikama.

Javnost se zapitala:

Zašto se spašava Todorić, a mali poduzetnici su prepušteni sami sebi?!

Ni tada Ivica Todorić nije pokušao obraniti svoju tvrtku, umjesto njega to je činila Vlada i dobavljači (mahom značajne tvrtke za hrvatsko gospodarstvo), čiji je posao također ovisio o budućnosti Agrokora, jer upravo je ta tvrtka uzimala najveću količinu robe. Zbog izrazito velike ekonomske krize koja je nastala, Vlada i vjerovnici veliki dio posla napravili su u izrazito kratkom roku, pa je tako izglasan lex Agrokor.

„Prvi glas“ vlasnika koncerna dobili smo u petak kada je izjavio „da je četrdeset godina sebe uložio u izgradnju cijele Hrvatske i regije te je zato danas ponosan čovjek. Jer sve što je izgradio svojim je potpisom predao hrvatskoj državi“. Potpis Ivice Todorića na lex Agrokor omogućio je vladi da imenuje izvanrednog povjerenika, kojeg onda potvrđuje Trgovački sud, a koji nakon imenovanja u suradnji s revizorima i savjetnikom za rekonstruiranje, upravlja tvrtkom . Kao što sam ranije naglasila, zbog izrazito nepovoljne situacije u kojoj se država našla zbog problema unutar ovako velikog koncerna, cijeli postupak je ubrzan, pa se očekuje da će Trgovački sud već sutra imenovati povjerenika, jer radnici Agrokora, ali i radnici dobavljača koji ovise o Agrokoru očekuju plaće do kraja tjedna.

Ova situacija veliki je test i za samu Vladu, koja treba pokazati koliko je spremna hitno i kvalitetno reagirati kada su u pitanju životi tisuća ljudi, jer ovdje nije riječ samo o Agrokoru i carstvu obitelji Todorić, u pitanju su životi radnika i njihovih obitelji, ali i građana na koje ovakve velike krize uvelike utječu.

Daniela Dolinar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.