Budućnost Facebooka je u virtualnoj stvarnosti?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Na nedavnoj godišnjoj Facebook konvenciji, Mark Zuckerberg predstavio je dugoočekivani projekt , Facebook Spaces. Projekt je započeo u 2014. godini kada je Facebook kupio kompaniju Oculus Rift za čak 2 milijarde dolara. To je ujedno i Facebookova najveća investicija, nakon kupnje Whatsapp-a za nevjerojatnih 19 milijardi dolara.

Flickr

Naime, Mark Zuckerberg već je na prošlogodišnjoj konferenciji objavio kako budućnost Facebook-a vidi u virtualnoj stvarnosti, odnosno komuniciranju putem posebnih VR (virtual reality) kaciga. Te kacige razvijene su uz pomoć tima tvrtke Oculus Rift koja je počela kao kompanija koja proizvodi VR kacige za video igrice. Nakon što je tvrtku preuzeo Facebook, temeljni cilj postao je stvaranje kacige koja će biti dostupna široj javnosti i putem koje će korisnici moći doživjeti Facebook na novi i uzbudljivi način.
Ako se pitate na koji način će sve to funkcionirati, niste jedini. U videu demonstriranom na konvenciji predstavljena je po prvi put vizija onoga što bi trebala biti ne tako daleka budućnost Facebooka. Nakon što se s vašom VR kacigom ulogirate u vaš Facebook račun, možete gledati Facebook videe u 3D formatu, dakle kao da ste u samom videu ili slike od 360 stupnjeva, okrećući se u različitim smjerovima.

Flickr

Također, Facebook prema vašem izgledu stvara vaš virtualni identitet, odnosno animirani lik kojeg će vaši prijatelji vidjeti kada komuniciraju s vama koristeći virtualne kacige. Osim gledanja videa i slika, možete i zvati svoje prijatelje putem Facebook Messengera te se družiti s njihovim virtualnim likom kao da ste u istoj sobi,iako se možda nalazite na drugim stranama svijeta. Možete čak i uslikati selfie te ga objaviti na svome Facebook wallu kao da ste se doista družili u stvarnom svijetu.

Iako je ova ideja itekako inovativna mnogi su iznimno skeptični prema takvoj viziji budućnosti Facebooka. Temeljni preduvjet za ostvarivanje ove vizije je laka dostupnost VR kacige velikom broju ljudi, a to je jedino moguće ostvariti prodajom kaciga po cijenama dostupnim prosječnim korisnicima. Trenutna cijena kacige je oko 7 tisuća kuna što nikako nije prihvatljivo za standard prosječnog američkog, a još manje, hrvatskog potrošača.

Darija Ilić

Poveznice:
https://www.theverge.com/2017/4/18/15332658/facebook-spaces-virtual-reality-oculus-rift-f8-conference-2017
http://www.businessinsider.com/facebook-spaces-vr-app-shows-pitfalls-of-virtual-reality-oculus-rift-2017-4

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.