Čarobna družina u Etnografskom muzeju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izložba Čarobna družina – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini, postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu, ujedinjuje folklorna vjerovanja Podravskog dijela Hrvatske s umjetničkim fotografijama inspiriranima nadnaravnim bićima umjetnice Ive Lalić.

www.emz.hr

www.emz.hr

Čarobna družina daje uvid u temeljito istraživanje Etnografskog muzeja o folklornim vjerovanjima u Podravini baziranog na pričama suvremenih sugovornika te arhivske građe.

Jedan od sudionika izložbe je Zdenko Bašić, nagrađivani autor slikovnice Sjeverozapadni vjetar u kojoj je ilustracijama prikazao legende o nadnaravnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog gorja. Na izložbi sudjeluju i likovni umjetnik Zdravko Tišljar te mlađe autorice Marija Plečko, Petra Orbanić i Maja Jurčević. Zvučna kulisa prožeta zvukovima prirode karakterističnim za Podravinu autorsko je djelo Ive Vičića dok likovnu postavu potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.

www.emz.hr

www.emz.hr

Hrvatska mitološka baština inspiracija je mnogim suvremenim autorima, a ova izložba upoznaje svoje posjetitelje s brojnim nadnaravnim bićima popularnim u modernoj kulturi koje svoje podrijetlo vuku iz narodnih predaja, a mogu se gledati i u širem kontekstu europske kulturne baštine.

Nadnaravna bića iz priča koja se prenose s koljena na koljeno ispunila su Etnografski muzej tako da će posjetitelji doznati više o vilama i vilenjacima, coprnicama, morama, vedima, mrakima i mnogim drugim bićima, ali i bolje razumijeti i očuvati hrvatsku narodnu predaju.

U sklopu izložbe, izvode se kazališne predstave te održavaju brojne radionice i stručna predavanja na temu važnosti kulturne baštine koje približavaju narodna vjerovanja posjetiteljima.

www.emz.hr

www.emz.hr

Izložba Čarobna družina, postavljena u prosincu prošle godine, može se pogledati u Etnografskom muzeju u Zagrebu do 31. svibnja. Cijena ulaznice za studente iznosi 15 kuna.

 

Tena Gašparac

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.