CHIA SJEMENKE – SAMO TREND ILI SUPERHRANA?!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: ordinacija.hr

 

Sigurno ste svi u posljednje vrijeme čuli za Chia sjemenke. Od Cedevite, jogurta, peciva i slično. U zadnjih nekoliko mjeseci Chia je jedna od popularnijih namirnica.

Karakteriziraju ju visoka nutritivna svojstva, ali je ujedno i niskokalorični izvor energije. Sjemenke se mogu jesi sirove, kuhane ili natopljene u mlijeku ili vodi – po vlastitom izboru. Također, postoji mnoštvo recepata s Chia sjemenkama.

Uz to, Chia sjemenke imaju nekoliko vrlo korisnih svojstava.

Chia sjemenke sadrže fosfor, cink i kalcij, a navedeni sastojci čuvaju naše zube. Dok cink ima antibakterijski učinak, kalcij izgrađuje naše zube. Uz to, chia sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje su bitne za rad srca, pa tako uz ribu, nije loše nekada ubaciti i Chia sjemenke.

Istraživanje je pokazalo kako jedna porcija Chia sjemenki sadrži dnevni preporučeni unos vlakana koja su vrlo nužna za čovjeka jer se unosom vlakana pospješuje normalan rad crijeva.

 

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Još jedna dodatna pogodnost je što Chia sjemenke upijaju znatnu količinu vode te se brzo šire u želucu. Time ćete uz manji unos hrane kombinirane s Chia sjemenkama duže imati osjećaj sitosti. Svi znamo da se uz vježbanje tako gube neželjeni kilogrami.

A kada smo kod vježbanja – Chia sjemenke možete ponijeti i u teretanu. Sjemenke su bogate proteinima koji pogoduju izgradnji mišića. Stoga, ako ste ove godine odlučili napokon biti u formi života, ubacite i koju Chia sjemenku u proteinski shake.

Kako je najbolje konzumirati Chia sjemenke?

Iako se mogu jesti na nebrojeno načina, sirove Chia sjemenke najmanje se preporučuju, jer se na taj način iskoristi najmanje hranjivih stvari. Sjemenke je najbolje natopiti u mlijeku ili vodi. Sjemenke će se tako napuhnuti i imati želatinastu teksturu.

Također, Chia sjemenke uvijek možete ubaciti u svoj smoothie s voćem. Neće izmijeniti okus, a unijeti ćete puno više hranjivih tvari.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Nije ni čudo što je proizvedeno toliko novih proizvoda koji sadrže Chiu – sve njene dobrobiti dovele su ju i na popis superhrane!

 

Tea Dogan

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.